Хјундаи више неће развијати дизелске моторе

Кликс
Foto: Архива

Компанија Хјундаи не намјерава наставити развој нових дизелских мотора, али ће постојећи бити унапријеђени.

Аутомобилска индустрија се окреће електрификацији због све строжијих рестрикција које се односе на емисију гасова, а то највише утиче на дизелске моторе.

Након афере Дизелгејт с Волксваген Групом у центру пажње процес нестајања дизелских мотора је убрзан иако су још увијек релативно популарни у Европи. Ипак, продајни резултати показују да су хибриди и електрични аутомобили популарнији од дизела.

Због тога није изненађење што Хјундаи одустаје од развоја нових дизелских мотора, односно, јужнокорејска компанија је зауставила развој у другој половини прошле године. Дакле, нових дизелских мотора неће бити, али ће се тренутна понуда дизела ипак унапређивати у наредним годинама. То значи да ће проћи још неко вријеме док Хјундаи у потпуности не елиминише "дизелаше".

Што се тиче бензинских мотора, они остају релевантни, јер Хјундаи планира производити хибриде и плаг-ин хибриде у годинама које долазе. Због тога ће "бензинци" још дуго живјети, а инжињери их успијевају учинити ефикаснијим и тако задовољити законе.

Средином деценије ће на снагу ступити Еуро 7 норма, тако да се сви произвођачи на Старом континенту морају припремити за њих. У међувремену се ради и на припреми за неизбјежну еру електричних аутомобила, што тражи велике инвестиције у нове платформе.

Хјундаи је најавио да ће до 2025. године имати 23 потпуно електрична модела, а тај електрични вал најављује модел Ioniq 5.

Киа такође припрема електричне аутомобиле, а исто се очекује и од луксузног бренда Genesis.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана