Hjundai više neće razvijati dizelske motore

Kliks
Foto: Arhiva

Kompanija Hjundai ne namjerava nastaviti razvoj novih dizelskih motora, ali će postojeći biti unaprijeđeni.

Automobilska industrija se okreće elektrifikaciji zbog sve strožijih restrikcija koje se odnose na emisiju gasova, a to najviše utiče na dizelske motore.

Nakon afere Dizelgejt s Volksvagen Grupom u centru pažnje proces nestajanja dizelskih motora je ubrzan iako su još uvijek relativno popularni u Evropi. Ipak, prodajni rezultati pokazuju da su hibridi i električni automobili popularniji od dizela.

Zbog toga nije iznenađenje što Hjundai odustaje od razvoja novih dizelskih motora, odnosno, južnokorejska kompanija je zaustavila razvoj u drugoj polovini prošle godine. Dakle, novih dizelskih motora neće biti, ali će se trenutna ponuda dizela ipak unapređivati u narednim godinama. To znači da će proći još neko vrijeme dok Hjundai u potpunosti ne eliminiše "dizelaše".

Što se tiče benzinskih motora, oni ostaju relevantni, jer Hjundai planira proizvoditi hibride i plag-in hibride u godinama koje dolaze. Zbog toga će "benzinci" još dugo živjeti, a inžinjeri ih uspijevaju učiniti efikasnijim i tako zadovoljiti zakone.

Sredinom decenije će na snagu stupiti Euro 7 norma, tako da se svi proizvođači na Starom kontinentu moraju pripremiti za njih. U međuvremenu se radi i na pripremi za neizbježnu eru električnih automobila, što traži velike investicije u nove platforme.

Hjundai je najavio da će do 2025. godine imati 23 potpuno električna modela, a taj električni val najavljuje model Ioniq 5.

Kia takođe priprema električne automobile, a isto se očekuje i od luksuznog brenda Genesis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana