Хакери украли приватне податке преко 3,0 милиона купаца VW-а

Танјуг
Хакери украли приватне податке преко 3,0 милиона купаца VW-а

ЊУЈОРК - Више од три милиона људи у САД-у и неколико десетина хиљада купаца у Канади постали су жртве крађе података коју су спровели хакери компромитирајући систем једног спољног партнера Фолксваген групе (VW).

Фолксваген група је потврдила овога викенда да је њихова подружница у САД-у, која је прикупљала податке клијента за потребе маркетинга и онлајн продаје, била жртва хакерског напада, при чему су анонимни хакери украли из њеног система податке више од 3,3 милиона људи, пренио је Ројтерс.

Ријеч је о подацима који укључују имена, телефонске бројеве, имејл и адресе становања, а у одређеном броју случајева и ВИН бројеве њихових аутомобила, као и бројеве возачких дозвола и бројеве социјалног осигурања, што су у САД-у поготово осјетљиви подаци.

Украдени подаци се односе на купце Фолксвагенових и Аудијевих возила, као и оне који су контактирали ове компаније интересујући се за могућу куповину возила.

VW је саопштио да је већ контактирао око 90 хиљада клијената којима су украдени најосјетљивији подаци и понудио им бесплатну помоћ у заштити.

Крађа се догодила у периоду између августа 2019. и маја 2021. године, а осим у САД-у, компромитовано је и неколико десетина хиљада клијената из Канаде.

 Из Фолксвагена нису објавили о којем се добављачу ради.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана