ФИАТ 500 Хибрид: Градски шармер у електричној револуцији

ГС
Foto: klix.ba

ФИАТ је одувијек био специјалиста за мале градске аутомобиле, а модел којим је тај статус заслужио свакако је ФИАТ 500, како његовим изворним издањем тако и савременим реиздањем.

Најбоља потврда тога је да је овај ФИАТ 500 представљен прије више од 10 година те да и даље одлично изгледа и продаје се једнаким темпом. Сада је први пут и струја дошла у "Фићу" па су из klix.ba провјерили колико га је промијенила.

У ишчекивању потпуно нове генерације ФИАТ-а 500 и потпуно електричне верзије провјерили смо како се благи хибридни склоп уклопио у овај шармантни супермини чија популарност једноставно не јењава. Наиме, ФИАТ 500 је и даље један од најпродаванијих градских аутомобила, а како је то тако већ више од десет година, у европским градовима постали су неизбјежан дио уличног декора.

Током свих ових година ФИАТ је заиста минимално кориговао дизајн и изглед 500-ке, док су важније промјене дошле испод лима, те је добио модернију технологију, савремен инфотаинмент и, што је најважније, модерније погонске опције, управо попут ове хибридне.

То је свакако био неминован пут за ФИАТ 500, јер се од његовог представљања 2007. године тржиште аутомобила знатно измијенило. Пад потражње, истина, који су други супермини модели доживјели, није ни очешао ФИАТ 500, али је тренд електрификације малих градских аутомобила био неминован и за њега.

Тако је прије доласка потпуно електричног "Фиће" стигао овај хибридни, гдје одмах треба истаћи да је ипак ријеч о "благом" хибриду, дакле нити га можете пунити нити возити само на батерију, али то не значи да треба отписати предности тог концепта. Наиме, иако има само малу батерију испод возачког сједишта, чињеница је да је ријеч о малом и лаганом аутомобилу којем мало и треба да му се побољшају ефикасност и перформансе.

Дакле, на први поглед малени троцилиндраш радне запремине мање од једног литра и са 70 КС не звучи обећавајуће, али не треба заборавити да је ФИАТ 500 ауто дуг свега 3,5 метара и тежак само 940 килограма. Захваљујући томе, али и одличном ручном мјењачу, ФИАТ 500 и с овим мотором успијева бити врло полетан и окретан у градској вожњи. Уз то, ако успијете имати мало лаганији темпо и користити предности хибридног склопа, овако покретан Фићо ће вас наградити и ниским просјеком потрошње горива. Наиме, хибридни склоп ће омогућити раније гашење мотора путем старт/стоп система и приликом успоравања у колони или на семафору и тако кроз вријеме уштедјети још који децилитар бензина. Такођер, захваљујући додатној батерији, потрошачи попут инфотаинмента или клима уређаја неће повећавати потрошњу горива, те иако је ријеч о малим уштедама, на крају се можете возити уз врло низак просјек потрошње. ФИАТ обећава око 4,7 литара у градским условима.

У вожњи је хибридни систем одлично интегрисан те осим индикације да приликом кочења мотором уједно и пуните батерију, возач неће примијетити разлику у односу на конвенционални погонски склоп.

Оно што ФИАТ 500, наравно, најбоље ради је оно због чега је био и остао тако популаран. У симпатичној "ретро" каросерији заиста има мјеста за четири путника, а чак и пртљажник може примити неколико врећица из куповине. Уз круг окретања од само 9 метара, компактне димензије и висок положај иза управљача ФИАТ 500 се тако добро сналази у градској вожњи да и даље у томе може очитати лекцију и много млађим и модернијим конкурентима. На све то, кроз ове године ФИАТ је заиста порадио на овјесу те је сада 500 знатно углађенији и угоднији на неравној цести него што је прије био те је генерални осјећај квалитета примјетно већи него када смо први пут испробали новог Фићу, некада 2007. или 2008. године.

Све се то односи и на уређење унутрашњости те ФИАТ 500 и на заласку ове генерације, када је насљедник већ спреман, и у доласку нуди вјероватно најбоље унутрашње уређење у класи. Не само да је довољно квалитетан и ергономичан, него успут и савршено спаја класичан стил с модерним рјешењима, као што је одличан и врло прегледан екран инфотаинмента. Детаљи као што су ретро ручице врата или одлично обликована и високо постављена ручица мјењача су само неки којима се истиче као посебан супермини.

Укратко, иако овакав хибридни погон није донио никакву револуцију и драматичну промјену за ФИАТ 500, чињеница је да јесте омогућио нешто нижу потрошњу. Уједно је једнако импресивно како је и на самом заласку ове генерације ово изузетно конкурентан и способан супермини, који је побољшан на правим мјестима, нуди изненађујући ниво комфора и простора за овако малу каросерију и, што је можда најважније, уз све то нуди оригиналан стил који ће још дуго остати у моди.

Треба напоменути да ФИАТ за 500 нуди и импресиван број опција, како стилских тако и технолошких, те ако се заиграте у конфигуратору лако је са цијеном отићи и ван оквира класе. Ипак, чини се да то купцима савременог Фиће не представља проблем, јер их већина из продајних салона излазе "накрцани" додатном опремом и детаљима који овај ауто чине тако препознатљивим и посебним.

ФИАТ 500 1.0 БСГ Цоннецт Хyбрид

Цијена основног модела: 21.980 КМ

Цијена тестног модела: 28.940 КМ

Мотор: 3-цилиндрични, 4-тактни, бензински, смјештен напријед попречно. Радна запремина 999 ццм, вишетачковно индиректно убризгавање горива у цилиндре, два вентила по цилиндру. Највећа снага 70 КС при 6.000 обр/мин. Највећи обртни момент 92 Нм при 3.500 обр/мин.

Пренос снаге: Погон на предње точкове. 6-степени ручни мјењач. Фелге 6Ј џ 15, гуме димензија 185/55 Р15 (Бридгестоне Туранза).

Шасија: Предњи овјес - МекФарсон, независни, спиралне опруге, телескопски амортизери. Стабилизатори. Задњи овјес - торзиона осовина, спиралне опруге, телескопски амортизери. Електрични серво-управљач са Цитy начином рада.

Перформансе и потрошња горива: Убрзање од 0 до 100 км/х – 13,8 с. Максимална брзина - 167 км/х. Просјечна потрошња горива на тесту: 5,4 л/100 км. Фабрички декларисана потрошња, комбиновано НЕДЦ - 3,9 л/100 км. Емисија ЦО2 по НЕДЦ - 88 (г/км). Еуро 6д.

Димензије: Дужина - 3.571 мм. Ширина - 1.627 мм. Висина - 1.488 мм. Међуосовински размак - 2.300 мм. Запремина пртљажника 185 литара. Маса празног аутомобила - 940 кг. Запремина резервоара за гориво – 35 лит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана