ЕУ пооштрава прописе о емисији CО2 – жели да их преполови до 2030.

Г.С.
ЕУ пооштрава прописе о емисији CО2 – жели да их преполови до 2030.

Према новим највама Европске комисије, емисије угљен-диоксида аутомобила по километру морале би у просеку бити смањене за 50 одсто од 2021. до 2030. године, а не за 37,5 процената како је претходно планирано.

То значи да би у наредној деценији на путеве требало да стигне много више плуг-ин хибирда и електричних аутомобила, који емитују мало или нимало ЦО2 у вожњи.

Ипак, сигурно је да ће ЕУ пратити и стварну потрошњу плуг-ин хибрида за које се сумња да их возачи уопште не пуне струјом те да их користе углавном као класичне хибирде и да емитују много више ЦО2 у стварним условима, сазнаје Зидојче цајтунг.

Тешко је очекивати да ће произвођачи аутомобила учинити своје моторе са унутрашњим сагоревањем још ефикаснијима (и да ће емитовати још мање ЦО2) – неке границе немогуће је додатно спустити, преноси Аутомобили.ба.

Ове мере промениће слику у продајним салонима аутомобила, у којима ће бити све мање бензинаца и дизелаша, али пред правим изазовом ће се наћи и велике индустријске силе попут Немачке.

Велики број добављача повезаних са ауто-индустријом живи од продаје делова за моторе са унутрашњим сагоревањем.

Зато се уз експанзију електричних аутомобила очекује и велики пад запослених у ауто-индустрији, јер, између осталог, електрични аутомобили имају много мање делова од конвенционалних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана