Добар старт BMW-а у 2021, продаја већа за трећину

Танјуг
Добар старт BMW-а у 2021, продаја већа за трећину

МИНХЕН - Њемачки произвођач аутомобила BMW очекује да ће више него удвостручити добит у 2021.у односу на прошлу годину, током које је харао корона вирус, а са тим се слажу и рејтинг агенције којима се свиђају планови компаније у вези с производњом електричних возила.

BMW је саопштио данас да је забиљежио раст продаје аутомобила и спортских теренских возила, укључујући и брендове Мини и Ролс-Ројс, за 33,5 посто у првом кварталу 2021. на 636.606 јединица, при чему се продаја електрифицираних модела више него удвостручила, преноси Форбс.

„С овим смо на путу да испоручимо више од 100.000 потпуно електрифицираних возила ове године", наводи се у саопштењу компаније.

Акције BMW-а су након ове објаве благо порасле на 88,86 евра, настављајући успон са јануарског најнижег нивоа од око 68 евра.

Прошлог мјесеца, BMW је извјестио да је у 2020. забиљежио пад добити прије опорезивања од 27 процената, на 5,2 милијарде евра (6,2 милијарде долара), при чему је профитна маржа пала на 2,7 посто.

Из компаније очекују да ће се профитна маржу у текућој години више него удвостручити, и да ће бити у распону између 6,0 и 8,0 процената.

Такође предвиђају да ће до 2030. најмање једну у њиховој укупној продаји чинити електрична возила.

Потпуно електрични модели укључују i4 седан, чија се промоција очекује ускоро, и iX SUV који треба да буде лансиран до краја године, а који ће се придружити моделима градског аутомобила i3 и SUV iX3.

Огранак BMW-a , Мини, такође има електричу верзију.

Агенција Mudis Investors Servisје прошлог мјесеца побољшала изгледе BMV-а на „стабилне" са „негативних", процјењујућу да ће раст глобалне продаје аутомобила и теренаца износити 7,0 одсто ове и 6,0 посто 2022. године, упркос краткорочним проблемима у првој половини 2021. због споре вакцинације против ковида и несташице полупроводника.

Рејтинг агенција је такође проценила да ће профитна маржа скочити на 7,0 процената, додаје Форбс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана