Да ли правилно кочите на семафору?

GS
Foto: INN

Уколико сваки дан возите градом, онда сте често у прилици да морате да се зауставите на црвено свјетло. Да ли то радите како треба?

Истраживања показују да велики број возача, чак и оних искусних, прави грешке приликом овог уобичајеног маневра.

Д‌јелимично јер су погрешно научени у ауто-школама, а дијелом јер слушају лоше савјете, али чињеница је да бројни возачи чине једну или више грешака.

Честа грешка је убацивање мењача у "лер" прерано, чак и неколико стотина метара пре раскрснице. Пребацивање у неутрални положај далеко пре него што стигнете до семафора повећава хабање ваших кочница. У празном ходу, једино средство за успоравање су кочнице, што значи да достижу много вишу температуру него када кочите са мјењачем "у брзини", што резултира чешћим (скупљим) сервисом кочница. Такође, у леру је потрошња горива већа него када аутомобил кочи мотором, односно када успорава док је мјењач "у брзини", пише Индекс.

Дакле, исправан начин да зауставите савремени аутомобил је да почнете да кочите на вријеме, док је аутомобил "у брзини". Не притискајте одмах квачило. Тек када потпуно успорите, односно прије него што обртаји мотора падну на 1000, притисните квачило и када се зауставите, поставите ручицу мјењач у неутралан положај.

Ако ћете на семафору стајати неко вријеме, боље је да останете у неутралном положају са ногом која није на квачилу, преноси Телеграф.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана