Да ли и вас ово збуњује – шта значи M+S, а шта су праве зимске гуме?

Б92
Да ли и вас ово збуњује – шта значи M+S, а шта су праве зимске гуме?

Када је реч о зимским гумама, праву конфузију су направили произвођачи гума, званичне институције (не само код нас) и медији. Да бисмо разјаснили ову ситуацију, прво ћемо раздвојити оно што тражи закон (полиција) и оно што је заиста важно.

Шта тражи закон (полиција) у зимском периоду?
По закону, у обавези сте да имате све четири зимске гуме са ознаком M+S (MS, M-S или М&S) у периоду од 1. новембра до 1. априла, али само ако су на путу снијег, лед или поледица. Притом шара не смије да има дубину мању од 4 милиметра.

Ово су законски захтеви и слични су или исти у многим европским земљама. Међутим, иако кориштењем гума са ознаком M+S испуњавате законску обавезу, то не значи да је рijеч о правим зимским гумама!

Ознака M+S практично означава само геометрију шаре и ништа више. Објаснићемо ово детаљније.

У ознаци M+S:

а) слово М означава "mud" на енглеском, тј. блато на српском

б) слово S означава "snow" на енглеском, тј. снијег на српском

 

Пише и "снијег" (S – snow) - у чему је онда проблем?

Проблем је у томе што сама ознака M+S не гарантује апсолутно ништа по питању тога какве ће гума имати карактеристике на снијегу.

Наиме, ознаку MS, M+S или М&S произвођачи гума могу по сопственом нахођењу да ставе на своју гуму без икакве одговорности, провјере и обавезе да испуне неки стандард како се та гума понаша на снијегу или при ниској температури.

Практично остаје само да вјерујемо произвођачу да је направио гуму са којом ћемо безбједно моћи да возимо у зимским условима. Додатну конфузију уноси чињеница да ознаку M+S можемо да видимо и на неким љетњим гумама!

Делује парадоксално, али не постоје прописи који уређују ову област.

 

Да ли ознака M+S значи да је реч о гумама за све сезоне?

Не! Ознака M+S (MS или М&S) се налази на гумама за све сезоне као додатна ознака, али то што се налази на некој гуми апсолутно не значи да је та гума предвиђена за све сезоне.

Гуме за све сезоне су посебно означене од стране произвођача. На пример, All Season, All Weather или низ следећих симбола: сунце, лист, облак са кишом и снежна пахуља или нешто слично.

Иначе, по најновијим законским одредбама неких земаља ЕУ, гума за све сезоне мора да прође независне тестове и да добије 3PMF ознаку. Тек тада може да се означи као гума за све сезоне.

 

Да ли гуме за све сезоне могу по закону да се користе зими као зимске гуме?

Да, могу – али само ако имају и горе поменуту ознаку М+S, пошто је то код нас основа да би се гума сматрала зимском.

Међутим, није све тако једноставно, пошто наши прописи нису баш најпрецизнији по овом питању. Конкретно – у правилнику који уређује ову област пише да ауто мора да има "пнеуматике за зимску употребу (нпр. M+S, Snow Winter и др.)".

Тешко је растумачити да ли ће се зимском гумом сматрати гума која нема M+S ознаку, али је на њој написано " Snow Winter " или нешто слично томе?

Искрено, за сада нисмо наишли на гуму намењену свим сезонама или зимској вожњи без M+S ознаке, тако да не би требало да буде проблема.

Заиста нисмо жељели да додатно компликујемо, али смо на појединим форумима наишли на возаче који тврде да постоје гуме за све сезоне без M+S ознаке, па смо одлучили да „рашчистимо" ту ситуацију.


Најважније – како да препознам ПРАВЕ зимске гуме?

Праве зимске гуме можете да препознате по томе што поред ознаке M+S (MS или М&S) на боку имају и знак планине са три врха и сњежне пахуљице у њој, као на слици изнад.

Тај симбол произвођачи на гуме не могу да стављају по слободној вољи. Гума прво иде на званично тестирање у снежним условима.

Дакле, гуме морају да испуне одређене услове да би могле да носе овај симбол, који се званично назива 3PMSF. Тест је стандардизован и тек након што га гуме прођу, на њих може да се стави пахуљица у планини, тј. 3PMSF знак.

Нећемо улазити у детаље тестирања, пошто просечном возачу нису од велике користи.

Наравно, то што нека гума има овај знак на боку, не значи да је свемоћна у вожњи по снијегу. Далеко од тога – то само значи да је испунила макар минимум неопходних услова на тестирању. Резултати тестирања се не објављују.

 

Да ли гуме за све сезоне могу да имају и симбол пахуљице у планини?

Могу. Уколико прођу тестирање, произвођач има право да на те гуме стави симбол пахуљице у планини ако је гума намењена вожњи у свим временским условима, односно годишњим добима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана