Бугати Болид проглашен најљепшим хипераутомобилом године

гс
Foto: Илустрација

Бугати Болид је најљепши хипераутомобил године, одлучио је жири састављен од професионалних дизајнера током 36. Међународног аутомобилског фестивала у Паризу.

Болид је ограничени Бугатијев модел фокусиран на стазу, а награду је добио у конкуренцији од укупно четири финалиста и то са значајном предношћу. Преостала три конкурента нису наведена, али правила налажу да кандидати могу бити само модели серијске производње који се продају  више од 60.000 еура те које одликују спортски дизајн и изванредне перформансе. Узимајући у обзир чињеницу да је ријеч о годишњој награди, сви кандидати су вјероватно представљени ове године.

Болид је најекстремнији Бугатијев модел у историји, дизајн одликује ниска каросерија с бројним отворима, ЛЕД предња и стражња свјетла у облику слова "X", отвор на крову, огромни задњи дифузор, тркачки задњи спојлер и централно позиционирани издувни систем с четири завршетка.

Болид је представљао нови изазов за тим дизајнера, тако да награда мнгоо значи.

"Част нам је што је дизајн добио тако престижну награду од експерата у овом пољу. За њу је заслужан цијели тим који је усавршио све аспекте дизајна модела Болиде", изјавио је директор Бугатијевог дизајна Акхим Аншајдт.

Унутрашњост није слична Чироновој, возач сједи веома ниско и не пружа луксуз као цестовни хипераутомобили. Дизајн је осмишљен тако да возач има максималну видљивост, као и да минимално заокупља његову пажњу. Све контроле су на дохват руке.

Болид је представљен у октобру 2020. године у форми концепта, а након великог интереса је Бугати у августу ове године представио продукцијску верзију намијењену стази. Хипераутомобил је ограничен на 40 примјерака, а покреће га 8,0-литарски W16 qуад-турбо мотор који развија 1.824 КС и који користи гориво за тркачке аутомобиле (110 октана).

Прве испоруке се очекују 2024. године, а сваки Болид ће коштати 4 милиона еура.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана