Будућност мобилности: Аутомобиле нећемо посједовати

Agencije
 Будућност мобилности: Аутомобиле нећемо посједовати

Тоjота је у Амстердаму представила своју визију будућности аутомобилизма или будућности мобилности уопштено. Посједовање аутомобила више се неће узимати здраво за готово. Главна ријеч биће дијељење.

 

"Тоjота ће нудити услуге мобилности тако што ћете у неком тренутку одабрати возило које ће вам највише одговарати", објаснио је Мeт Хeрисон, потпредсједник европске Тоjоте. Од скутера до СУВ-а или спортског аутомобила.

Приликом учествовања у представљању нове марке Кинто у Амстердаму ради развоја услуга и технологија за дијељење мобилности у будућности, Тоyота је нагласила да су добро припремљени за будућност.

У многочему, боље од многих других марки, наводећи нове услуге и електрификацију као битну везу.

Хариссон је рекао је за Аутомотиве схоw да развој мобилности виде као природни продужетак пословања.

"Једна смо од највећих компанија за мобилност на свијету. Технолошке смјернице се мијењају, повезаност је везана за комуникацију. Градови се мијењају, а правила вожње у градовима се такође мијењају, те додао да је Тоjота у тој игри коју играју и коју ће играти добро позиционирани произвођачи возила.  Не само због производа и нискоугљичне технологије наших возила, већ и због темеља које смо поставили. Од продавача до услуга које већ пружамо", појаснио је.

Тоyотин челник каже да у Европи већ постоји шест различитих производа и услуга за мобилност - од дијељења аутомобила до потпуног закупа.

Данас свака услуга има једно име, које ће у будућности бити познато под марком Кинто.

"Дугорочно гледано, градови ће све више бити затворени за промет возилима, тако да ће бити мање потражње за аутомобилима и више потражње за пријевозом у посљедњим километрима. За корисника који данас користи аутомобил, власништво аутомобила је велики трошак. Примјећујемо пораст потражње за дијељењем аутомобила", каже Херисон, који наглашава захтјев за промјеном пословних модела.

Стога си услуге мобилности темељ Тојотине будућности.

Јапанци улазе у другу фазу након вишегодишњег истраживања. Словенија, како наводи РТВ СЛО, такође нуди услуге ДривеМе економије дијељења за пословне кориснике. Служба ће се поступно преименовати у Кинто. Ово је алтернатива конвенционалном власништву, гдје даватељ преузима ризик од смањења вриједности аутомобила и додавања услуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана