Свијет спорта потресла тужна вијест из Аргентине: Марадонино срце престало да куца

Душан Репија
Свијет спорта потресла тужна вијест из Аргентине: Марадонино срце престало да куца

БУЕНОС АЈРЕС - Један од највећих фудбалера свих времена Дијего Армандо Марадона преминуо је од посљедица срчаног удара.

Према писању медија у Аргентини, хитна помоћ је брзо стигла до његове куће, превезен је у болницу, али су доктори могли само да констатују смрт. Чувени “Ел Пибе” опорављао се од операције на мозгу коју је имао почетком новембра, а љекари су били задовољни како је прошао захват и како се опоравља. Међутим, срце легендарног фудбалера није издржало и престало је да куца тачно 26 дана након што је прославио 60. рођендан. Познато је да је Марадона живио пуним плућима, па је неколико пута до кобног дана био у критичним ситуацијама. Прије 20 година умало је изгубио живот послије срчаног удара изазваног прекомјерним узимањем кокаина, а потом је провео године рехабилитације током којих је често боравио на Куби. Пет година послије тога уграђен му је бајпас желуца како би изгубио на тежини, а 2007. године био је у болници због хепатитиса повезаног са алкохолизмом. И приликом посљедње операције његов лични доктор Леополд Луке је потврдио да се психички не осјећа баш најбоље, али је оповргао сумње да су проблеми изазвани зависношћу.

Чим је потврђено да је Марадонино срце престало да куца, широм свијета, а посебно у његовој Аргентини, завладао је мук. Омалени виртуоз био је обожаван гдје год да се појави, а у домовини је имао статус божанства, баш као и у “његовом” Напуљу. Каријеру су му обиљежили успони и падови, осјетио је и рај и пакао. Најсјајније моменте имао је у националном тиму који је 1986. године одвео на кров свијета уз помоћ чувене “божије руке”, једног од најупечатљивијих момената у историји фудбала. Клупску каријеру обиљежио је период у Наполију. Урођеном генијалношћу и страшћу коју је пронашао на југу Италије донио је на “Сан Паоло” двије титуле шампиона, па је до краја живота, а сигурно ће и много дуже бити најобожаванији човјек у овом граду.

Годинама, чак и деценијама трајало је поређење њега и Пелеа ко је највећи свих времена, а сада су се у ту трку, коју нико не може да “измјери” на објективан и реалан начин, укључили Кристијано Роналдо и његов насљедник Лионел Меси. Већ у првим минутима након што је потврђена вијест о његовој смрти, многи великани упутили су саучешће његовој породици, а легенда српског фудбала Драган Џајић је за “Глас Српске” рекао да је свијет остао без једног од двојице највећих икада.

- Много ми је жао. Потресла ме вест јер је имао само 60 година. У последње време није личио на оног Марадону каквог га знам. Обележио је једну целу епоху и према мом мишљењу уз Пелеа је највећи свих времена - нагласио је Џајић.

Марадона се сматра и једним од највећих спортиста 20. вијека, а у богатој каријери наступао је за Аргентинос јуниорс, Боку јуниорс, Барселону, Наполи, Севиљу и Њуелс Олд Бојс. За репрезентацију Аргентине одиграо је 91 меч и постигао 34 гола.

 

Вучић: Посљедњи поздрав највећем фудбалеру свих времена

 

Предсједник Србије Александар Вучић написао је поводом смрти Дијега Марадоне да је аргентински фудбалер био највећи свих времена.
“Последњи поздрав највећем свих времена”, написао је Вучић на “Твитеру” гдје је објавио и видео-снимак са фудбалске утакмице “Црвена звезда” - “Барселона” из 1982. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана