Трка за милионе и “ушати” пехар у новој сезони Лиге шампиона

Душан Репија
Трка за милионе и “ушати” пехар у новој сезони Лиге шампиона

Нион - Утакмицама у групама Е, Ф, Г и Х вечерас почиње ново издање Лиге шампиона што истински радује све љубитеље најквалитетнијег клупског фудбала на планети.

За поклонике у региону такође ће бити изузетно занимљиво, јер су мјесто међу 32 најбоља клуба изборили Црвена звезда и загребачки Динамо.

Иако су без реалних шанси да ураде нешто велико и сам улазак у одабрано друштво велики је успјех када се упореде инфраструктура, буџети и сви нивои организације са оним најбољим, те чињеница да практично морате бити међу шест најбољих клубова из “остатка” Европе.

Није тајна, а ни новост да УЕФА тежи ка затварању или бар што гушћем филтрирању учесника, па се на сваки пласман овдашњих клубова може гледати као на чудо каквих је у свијету модерног фудбала нажалост све мање.

Кренимо редом. Европска кућа фудбала из године у годину подиже наградни фонд такмичења које се од 1993. зове Лига шампиона, а ове сезоне учесници ће подијелити вртоглавих 2,04 милијарде евра.

Сваки од 32 клуба већ је добио по 15,25 милиона, а богато ће бити награђивана и свака побједа те реми. Три бода вриједе 2,7 милиона, а реми 900.000 евра. Пролаз у осмину финала доноси додатних 9,5, четвртфинале још 10,5, полуфинале 12, финале 15 и напосљетку још четири милиона за освајача.

Титулу брани Ливерпул који је 1. јуна у Мадриду савладао Тотенхем са 2:0 и докопао се шесте титуле првака Старог континента, а занимљиво да ће у лов на седму кренути са потпуно идентичним саставом. Јирген Клоп се концентрисао да сачува све адуте, па је на “Енфилд” стигао само Сеп ван ден Берг за 1,9 милиона евра и то као залог за будућност. “Редси” су као и прошле године у групи са Наполијем, а из Напуља почињу нову кампању.

Претендената на титулу као и увијек је бар шест, седам. У првом реду су вјечити фаворити Барселона, Реал, Јувентус и Бајерн, док се Манчестер сити и ПСЖ надају да ће овај пут бити боље среће него претходних година када су безуспјешно ловили “ушати” пехар.

Наравно, то није коначан списак јер из сјенке увијек може неко да искочи баш као што је то учинио Тотенхем прије неколико мјесеци. Занимљиво ће бити видјети колико ће пружити повратник у друштво најбољих Интер, може ли Ајакс да понови прошлу сезону, да ли је нови Атлетико спреман да коначно оде до самог краја...

Осим дербија у Напуљу прве вечери на програму је још неколико занимљивих дуела, а највећу пажњу привлачи утакмица Борусије Дортмунд и Барселоне.

Обје екипе играју врло офанзивно па не би било чудно да видимо доста голова. Најквалитетније клупско такмичење иначе је врло ефикасно посљедњих година, а посебно у првом кругу гдје је разлика у квалитету екипа ипак прилично велика.

Како такмичење буде одмицало и приближавало се велико финале које је заказано за 30. мај 2020. године на стадиону “Ататурк” у Истанбулу могу се очекивати чвршће, али фудбалски још квалитетније представе.

 

126 голова у овом такмичењу дао Кристијано Роналдо

13 титула има Реал Мадрид, шест више од првог пратиоца Милана

2,7 милиона евра доноси побједа у групној фази

 

Срби у елити

Осим фудбалера Црвене звезде, који су другу годину у низу чланови елите, Србија ће имати још 11 представника. У главној роли треба очекивати капитена Ајакса Душана Тадића, као и предводника Зенита Бранислава Ивановића.

Доброј минутажи могу да се надају Лука Јовић (Реал), Никола Максимовић (Наполи), Љубомир Фејса (Бенфика) и Лазар Ранђеловић (Олимпијакос), док ће прилике из прикрајка вребати Иван Шапоњић (Атлетико Мадрид), Андрија Живковић и Миле Свилар (Бенфика), те нападач загребачког Динама Комнен Андрић.

И син Дејана Станковића Филип регистрован је за Лигу шампиона, али ће 17-годишњи голман Интера чувати гол младог тима “нероазура” у истом такмичењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана