Нова Лига Шампиона од 2024. по укусу богатих, 100 утакмица више

ГС
Нова Лига Шампиона од 2024. по укусу богатих, 100 утакмица више

Усред “потреса” који је изазвало оснивање и брзи “нокаут” Суперлиге, УЕФА је саопштила како ће изгледати реформисана Лига шамиона од 2024/2025.

УЕФА је прије неколико мјесеци најавила нови формат свог елитног такмичења који је умногоме условљен жељама најбогатијих клубова из најјачих свјетских лига.

Кључна промјена је повећање броја учесника са 32 на 36 тимова, што ће свакој екипи донијети четири утакмице више у првој фази него у актуелном облику.

Квалификације ће и даље бити отвореног типа, а учешће клубова зависиће од пласмана у националном првенству у претходним сезонама.

Што се тиче додатна четири места у ЛШ, она ће бити попуњавана на основу три различита критеријума:
* 1 – мјесто за трећепласирани тим из земље која је пета на УЕФА ранг-листи.
* 2 – шампиону првенства са највећим коефицијентом међу шампионима који се није пласирао директно у ЛШ.
* 3 и 4 – за два клуба са највећим коефицијентом који се нису аутоматски квалификовали у групну фазу ЛШ, већ у квалификације за Лигу шампиона, Лигу Европе или Лигу конференција (ове сезоне то би били Арсенал и Тотенхем).

“Групна фаза”

Више нећемо имати такозвану групну фазу, већ лигашки дио сезоне.

Такмичење више неће имати осам група по четири тима, већ ће сви бити у једном лигашком облику такмичења, али неће играти свако са сваким.

У лигашком дијелу сезоне сваки тим ће се састати са десет различитих противника, са којима ће играти по једну утакмицу код куће и у гостима.

То ће омогићити сваком тиму окршаје са широким спектром противника, а навијачима да виде међусобне дуеле највећих клубова много прије нокаут фазе.

Нови формат би требало да донесе и много већу неизвјесност у борби за плеј-оф до посљедњег минута посљедњег кола.

Нокаут фаза

Осам најбоље пласираних тимова из прве фазе ће се пласирати директно у осмину финала, док ће екипе 9-24. позиције играти плеј-оф.

Тимови пласирани 9-16. мјеста ће бити носиоци, што значи да ће им ривали бити екипе 17-24.

Екипе која буду испод 25. мјеста у првој фази биће елиминисане, без приступа Лиги Европе.

Од осмине финала систем такмичења остаје исти као и у актуелном формату.

Нова Лига шампиона ће тако сваком учеснику гарантовати најмање десет утакмица, што ће значајно повећати приходе клубова.

Укратко, нови формат ће донети 100 утакмица више током сезоне ЛШ, што аутоматски значи више новца од ТВ права и продаје улазница, а што доноси и много више новца и УЕФА и клубовима.

Овај формат би требало прије свега да удовољи највећим клубовима и омогући им веће приходе, док истовремено ЛШ неће затворити врата мањим клубовима, као што би то био случај са Суперлигом.

Међутим, нису сви задовољни овим планом УЕФА.

“Не можемо да чекамо три године. Морамо то урадити сада. Новац долази од такмичења у којем гледамо јаке утакмице. Морате уговарати мечеве који имају тежину као кад се сусретну Федерер и Надал. Желимо да играмо најбоље утакмице и тиме никога не искључујемо”, рекао је предсједник Реала Флорентино Перес први човјек и највећи заговорник новоформиране Суперлиге Европе (ЕСЛ) преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана