Миха нам је као отац, једва чекамо да се врати

Агенције
Миха нам је као отац, једва чекамо да се врати

Болоња - Поруке подршке Синиши Михајловићу након што је објавио да болује од леукемије стижу са свих страна, а једну од најјачих послао је капитен његове Болоње Блерим Џемаили.

Репрезентативац Швајцарске тужан је баш као и сви фудбалери Болоње, али вјерује да ће се Михајловић успјешно изборити са недаћама и да ће врло брзо наставити започети посао.

- Тренер ће добити ову битку и због нас, јер смо породица. Оно што нам је дао у посљедњих шест мјесеци ријетко који тренер може да уради, посебно у тако кратком времену. Знамо каква је особа, колико је јак и пробаћемо да му пренесемо нашу снагу. Не можемо да дочекамо да се врати - рекао је Џемаили.

Михајловић је на прес конференцији потврдио да болује од акутне леукемије, коју је открио уобичајеним тестирањима. С обзиром на то да му је отац умро од рака, често је радио тестове, а злокобну болест открио је у мају. Признао је да су ноћи по сазнању грозне вијести биле тешке, да је било суза и туге, али је неколико пута поновио да је спреман на борбу и да једва чека почетак терапија. Бомбардер из Борова никада није устукнуо ни пред ким, јер то није дио његовог карактера па неће ни сада, што је поновио неколико пута.

- Синиша нам је рекао да радимо с осмијехом и пробаћемо да то урадимо тачно онако како је тражио. Показао нам је пут, пратили смо га током посљедњих шест мјесеци, он је лидер који нас може одвести до наших циљева... Блиски смо са њим. Михајловић нам је као отац. Борићемо се за њега као што се и он бори за нас - рекао је Џемаили.

Акутна леукемија је болест у народу позната као рак крви, а буквални превод је “бијела крв”. Она представља малигно обољење матичне ћелије хематопоезе и одликује је присуство незрелих младих ћелија у коштаној сржи. Циљ терапије је да се болест уведе у такозвану ремисију, да се очисти коштана срж. Код високоризичне акутне леукемије свакако треба спровести и трансплантацију матичних ћелија.

Доктор Болоње Ђани Нани поручио је да је стартна позиција лијечења Михајловића добра.

- Биће тренутака када неће бити уз тим, јер ће бити у болници на терапијама. Почињемо у уторак, лијечење се промијенило посљедњих година и постало је апсолутно ефикасно. То је болест која се може дотући и то у кратком временском периоду. Синиша је рекао да је бијесан, то је одлично јер ћеш нам такав помоћи да директно нападнемо лоше ћелије. Ми смо га лагали да има грозницу, али смо жељели да је само то у питању. Погледали смо и ништа више од тога, јер ни тест није показао ништа осим малих промјена на коштаној сржи. Нашли смо што смо нашли, али он је био здрав и без симптома, што значи да нам је стартна позиција веома добра. Не могу рећи колико ће трајати лијечење, знамо дијагнозу, али не и тип леукемије. Знам га десет година, вратиће се још физички и ментално јачи. Он је тенк - рекао је Нани.

Подршка српском стручњаку стиже са свих страна, а уз Миху је и његов велики пријатељ Роберто Манћини. Њих двојица су заједно сарађивали у Лацију, као играчи и Интеру као тренери.

-  Превише си јак, ово те неће уплашити, а онда ћемо играти падел -  поручио је Манћини.

Михајловић је Болоњу преузео у јануару од Филипа Инзагија и водио је тај тим од зоне испадања до десетог мјеста на табели Серије А.

Биографија

Михајловић је рођен 20. фебруара 1969. године у Вуковару. Одрастао у Борову, гдје је почео да игра фудбал. Пуну афирмацију стекао је у Војводини из које је прешао у Црвену звезду са којом је освојио Куп европских шампиона и Интерконтинентални куп шампиона. Из Звезде је прешао у Рому, а играо је још за Сампдорију, Лацио и Интер. У дресу репрезентације одиграо је 63 меча. Тренерски посао започео је ако асистент у стручном штабу Роберта Манћинија у Интеру. Осамосталио се преузимањем Болоње 2008. године, а послије је водио Катанију, Фјорентину, био селектор Србије, те Сампдорију, Милан, Торино и поново Болоњу с којом има уговор до 2022. године. Ожењен је са Италијанком Аријаном с којом има петоро дјеце: Викторију (21), Вирџинију (19), Мирослава (18), Душана (16) и Николаса (11). Најстаријег сина Марка (25) добио је у ванбрачној заједници с непознатом Италијанком.

Поруке подршке

Тешко је побројати све клубове, организације и појединце који су послали поруке подршке српском стручњаку. Међу првима је то урадила Црвена звезда, а онда и сви клубови у којима је играо и које је тренирао. Ријечи подршке послали су му и Алесандро дел Пјеро, Кристијан Вијери, Марко Матераци, Франческо Тоти, Славиша Јокановић, Саво Милошевић, Дејан Савићевић, Драган Стојковић...., те кровна свјетска фудбалска организација ФИФА.

Крстичић прошао исто

Из мора порука подршке једна има посебну тежину - фудбалер Ненад Крстичић прије 11 година и сам је водио жестоку битку са леукемијом. Провео је пет мјесеци у болници, љекари су му давали 48 сати живота. Међутим, није желео да се преда, успио је да побиједи болест и врати се фудбалу.

- Знам тог противника, тешко је борити се против њега! Међутим, знам и тебе и то је за мене довољно да знам како ћеш га победити - написао је Крстичић, који сада игра у АЕК-у, а раније је био члан Црвене звезде, Сампдорије, Алавеса и Болоње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана