Фудбалери на снижењу

Агенције
Фудбалери на снижењу

ЛОНДОН - Велика студија једне од четири највеће консалтинг компаније на свијету, КПМГ, као и први љетни трансфер Маура Икардија из Интера у ПСЖ показују да је тржиште жестоко уздрмано и да су вриједности фудбалера за неколико десетина процената мање од оних које су биле прије само три мјесеца.

“Свеци” су Икардија купили “на снижењу” и платили га 50 милиона евра, а Интер би могао да добије и осам милиона бонуса, али је то ипак много мање од оног што је тражио јер је Аргентинац имао клаузулу да може да иде тек ако неко плати 70 милиона евра. КПМГ је за израчунавање вриједности фудбалера, клубова узимао параметре као што су годиште играча, дужина и вриједност уговора, лига у којој игра, учинак у претходних шест мјесеци... За упоређивање са новим цијенама узете су оне из фебруара 2020. године, прије проглашења пандемије и прекида лига широм Европе.

Када је ријеч о клубовима, односно комплетном играчком кадру, на вриједности је највише изгубила Барселона - чак 20,5 одсто! Више је опала вриједност само Пари Сен Жермена (25,4 одсто), али је то једини клуб на листи чије је првенство дефинитивно прекинуто одмах по избијању пандемије па то и не треба да чуди. Прије кризе Барселонин тим вриједио је нешто преко 1,13 милијарди евра, а сада је “тек” три милиона преко 900. Иначе, четири клуба су имала вриједност већу од милијарду евра - Манчестер сити, Реал Мадрид и Ливерпул, а остао је само Сити.

Да којим случајем није договорен наставак шпанског шампионата, Барса би и тада била рекордер по губицима. Вриједност њеног кадра пала би за 28,9 процената...

Када је у питању појединачна вриједност играча, сва истраживања говоре да је тренутно највреднији Килијан Мбапе. Међутим, и он је појефтинио скоро 50 милиона евра, јер је са 225 спао на 177 милиона евра. Он је ипак остао лидер, а прати га клупски друг Нејмар, те Рахим Стерлинг, Лионел Меси, Мохамед Салах... Занимљиво је да је већи пад цијене од Месија (23,2%) забиљежио само Еден Азар (25,5%), чему су у највећој мјери допринијеле учестале повреде.

На вриједности су изгубиле и лиге, па се Премијершип сада процјењује на 8,7 милијарди евра умјесто 10,3, а најбоље је прошла Бундеслига која је прва и настављена. Процентуално је изгубила 16,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана