Врбас поново био неприкосновен

Иван Драгичевић
Врбас поново био неприкосновен

Бањалука - Завршено је Свјетско првенство за јуниоре и млађе сениоре у кајаку и кануу, а Бањалука је поново била сјајан домаћин и етаблирала се у свијету овог спорта као један од најважнијих европских, али и свјетских центара, бар када су у питању дивље воде.

Врбас је и овај пут за неке био неприкосновен, како се изразио најбољи домаћи такмичар Душан Мачкић. Свака грешка се скупо плаћала, посебно у спринту. Стаза као и увијек захтјевна, а они најбољи су показали квалитет. Мачкић је покупио симпатије, у квалификацијама је заузео четврто мјесто што га је сврстало међу најбоље јуниоре свијета. Његова сјајна трка дошла је већ првог дана, амбиције су порасле, а самим тим и притисак. Почела су размишљања о медаљи, што у овом тренутку није било реално. На крају, одлично 12. мјесто што раније никоме из БиХ није успјело. Поново је организатор Кајак-кану клуб Врбас положио испит. Представници кровне свјетске федерације (ИЦФ) имају само ријечи хвале. Све је било испланирано до најситнијих детаља тако да ништа није препуштено случају.

- За нас је веома важно што је Свјетско првенство у овом дијелу Европе. Бањалука је важан центар на мапи нашег спорта. Ријека Врбас има велики потенцијал када су у питању дивље воде. Похвалио бих Николу Станковића који са својом екипом и волонтерима ради сјајан посао. Једино што нам недостаје је медаља за домаће такмичаре. Надам се да ће убрзо један домаћи такмичар бити на побједничком постољу - рекао је представник ИЦФ-а Сирил Нивел.

Бањалуку ће заувијек памтити Белгијанац Килијан Мерсманс који је до првог свјетског злата у спусту дошао баш на Врбасу. Сузе су окупале његово лице, а напоран рад свих ових година се исплатио.

- Чекао сам ово дуго. Осјећајан је сјајан, неописив. Ту су моји пријатељи који су ме бодрили и давали ми снагу у моментима када је било најтеже. Хвала мом оцу који ми уједно и тренер. Емоције су снажне. Надам се да је ово само почетак - рекао је Мерсманс.

Трофејни словеначки кајакаш Нејц Жнидарчич прикључио се аустралијском тиму. Знањем ће покушати да помогне “кенгурима”. Ако неко познаје Бањалуку и Врбас онда је то он.

- Често сам у Бањалуци, Врбас одлично познајем. Покушавам да помогнем Аустралијанцима док имам паузу од својих такмичења. У Аустралији немају могућност да веслају на оваквим ријекама. Фасцинирани су оним што су видјели овдје - рекао је Жнидарчич.

Четири дана је кањон био крцат људима из цијелог свијета. Стигле су експедиције из Аустралије, Америке, Велике Британије, била је то мјешавина разних култура и језика. Такмичили су се ко ће гласније навијати и бодрити своје кајакаше. Ирци су то радили на специфичан начин. Келтску традицију су презентовали у Бањалуци.

- Гајде су наш инструмент и на тај начин показујемо дио наше културе. Мој син се такмичио овдје, други пут смо у Бањалуци. Увијек током трке свирам гајде, јер тако подижем морал нашим такмичарима - рекао је један ирски навијач.

 

Солидан и Шудић

Осим Душана Мачкића, солидан резултат остварио је и Анел Шудић. У конкуренцији млађих сениора до 23 године, члан Кајак-кану клуба Врбас имао је 18. вријеме у спусту. У најнапорнијој трци на овом првенству Шудић је успио да буде конкурентан. Заједно са Мачкићем и Драганом Прерадовићем наступио је у тимској трци за репрезентацију БиХ, али нису остварили пласман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана