Василије Колак три мјесеца голманску каријеру гради у Јужној Африци: Још ми име не могу изговорити

Синиша Котараш
Василије Колак три мјесеца голманску каријеру гради у Јужној Африци: Још ми име не могу изговорити

ЈОХАНЕСБУРГ - Преласком у јужноафрички ТС Галакси некадашњи голман Крупе који је поникао у Леотару Василије Колак направио је изненађујући трансфер прошлог љета.

Са њим је у исти клуб отишао саиграч из Крупе Игор Макитан и обојица су се одлично снашли у новој средини и поред неких почетних потешкоћа те изборили за мјеста стандардних првотимаца у члану тамошње Премијер лиге. Култура и начин живота увелико су другачији него у Бањалуци, Градишци или Требињу и Колак истиче како период прилагођавања није трајао дуго.

- Овдје смо стигли прије тачно три мјесеца, потписали трогодишње уговоре и већ смо се одлично снашли. Истина, првих петнаестак дана било нам је тешко, али смо потом, захваљујући људима са наших простора који живе и раде у Јужној Африци, а има их заиста много, успјели да повежемо све конце и колико-толико се уклопимо у нормалан живот - открио је Василије у разговору за “Глас Српске”.

За просјечног становника Републике Српске сам појам Јужна Африка је доста егзотичан, али Колак каже да се човјек брзо навикне на нову средину, начин живота и исхрану.

- Када је у питању сам начин живота, мало времена је потребно да се навикнете. Имали смо срећу да живимо у крају који је доста сличан оном нашем па нам је то увелико помогло. Посебно смо одушевљени храном. Јако је слична нашој, али имају и нека своја јела која до сада нисмо видјели и све од реда је врхунско и није се тешко привићи на њих - појаснио је Колак.

У Јоханесбург је стигао “у пакету” са Макитаном и логично је да њих двојица највише времена проводе заједно.

- Нас двојица живимо заједно и заједно смо сваки. Ми се углавном дружимо, али знамо дио слободног времена провести са нашим људима који су поријеклом из Србије и Републике Српске. Већина саиграча је из Јужне Африке, има један момак из Парагваја, а има их и из Гане, Сенегала и још неких афричких земаља. Са њима је у старту, па и сада, било много анегдота, а мени је смијешно што они ни након три мјесеца нису успјели да “преломе језик” и да наша имена почну да изговарају правилно. Тако мене од првог дана зову Вас, Васи, Василијеџ, ма свакако, само не Василије - открио је Колак.

Није много требало па да тандем из Републике Српске избори позицију стартера и њих двојица сада су незамјењиви у екипи ТС Галаксија.

- На почетку сезоне промијењена је скоро цијела екипа и требаће времена да се уиграмо. Нисмо баш најбоље стартовали у првенству и освојили смо само два бода у шест утакмица, мада нам је распоред у прва четири кола био веома тежак. Сада смо добили нови стручни штаб, првенство ће бити настављено за неколико дана и сви смо убијеђени да ће то сада изгледати много боље. Иначе, првенство је организовано на највишем нивоу, све утакмице су у директном преносу, јер лига има свој ТВ канал. Сви стадиони су врхунски, направљени за потребе Свјетског првенства које је 2010. године одржано у Јужној Африци - појаснио је Колак.

Одлични чувар мреже поникао је у Леотару, а посљедње двије сезоне је провео на голу Крупе. Није тешко погодити да управо ова два клуба највише прати када је у питању фудбал са ових простора.

- Генерално, пратим све дешавања у Републици Српској и БиХ, поготово фудбал. Свакако, Леотар највише, а погледао сам и доста утакмица преко интернета. Леотар је пуно напредовао што је изненађење за многе, поготово што су имали мало времена да склопе тим за Премијер лигу. Стручни штаб је за сада направио велики посао, играју доста добро на почетку сезоне и сигуран сам да ће то бити још боље. Такође, и Крупа има резултате за респект и мислим да ће мало ко поновити овај њихов старт. Познавајући људе који воде клуб, као и стручни штаб, није ме то пуно изненадило. Сигуран сам да је Крупа организованија и од великог броја премијерлигаша - закључио је Колак.

ТС Галакси

Клуб Василија Колака и Игора Макитана, ТС Галакси, за веома кратко вријеме изборио је пласман у највиши ранг јужноафричког фудбала.

- У питању је заиста млад клуб, основан тек 2015. године у Сандтону, предграђу Јоханесбурга. За мање од шест година постојања успио је да дође у Премијер лигу Јужне Африке, а највећи успјех му је освајање Недбабк купа 2019. године. Иначе, игра на “Мбомбела” стадиону који има капацитет од 46.000 сједећих мјеста - описао је Колак укратко историју свог клуба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана