Сахрањен Ивица Осим

Г.С.
Сахрањен Ивица Осим

САРАЈЕВО - Уз тактове пјесме “Грбавица”, уз присуство званица из Босне и Херцеговине, региона и свијета, на вјечни починак на Градском гробљу “Баре” у Сарајеву у Алеји великана данас је испраћен легендарни Ивица Осим.

Колона људи, више хиљада грађана, навијача, још од јутра је пристизала на гробље “Баре” како би одала почаст фудбалском виртуозу.

На гробљу били су фудбалски великани, људи из политичког културног и јавног живота, поштоваоци лика и дјела фудбалског чаробњака, како би посљедњи пут рекли збогом Штраусу са “Грбавице”.

Званице које су биле у Народном позоришту у Сарајеву, гдје је данас нешто раније одржана достојанствена и емотивна Комеморативна сједница у част Ивице Осима, такође су присуствовале и сахрани на Градском гробљу “Баре”.

На сахрану легендарном Шваби дошли су између осталих Драган Стојковић Пикси, Срећко Катанец, Душан Бајевић, Звонимир Бобан, Предраг Пашић, Сафет Сушић, Блаж Слишковић, Саво Милошевић, Иван Ћурковић, Мехмед Баждаревић, Фарук Хаџибегић, Никола Никић, Елвир Болић, Драган Шкрба, Мухамед Коњић, Рефик Шабанаџовић, Драган Шкрба, Радмило Михајловић, Томислав Ивковић, Мирсад Фазлагић, Дино Ђурбузовић, Хусреф Мусемић, Мишо Смајловић, Зденко Јелић, Мехмед Јањош...

“Ја сам био јако везан за шефа. Он је био наш шеф. Задужио ме јако. Он се борио за мене. Цијенио је квалитет, ја сам му то враћао. Дошао сам да га посљедњи пут поздравим. Био је нормалан, једноставан и то га је чинило великим. Био је испред свог времена у ногомету. Отишао је велики тренер и велики човјек”, рекао је Срећко Катанац, на гробљу “Баре”.

“Одрастали смо скупа. Памтим наше обитељске сусрете, памтим када је донио прву фудбалску лопту и показао нам како се среће проналази у игри. Ногомет је за њега је био све. Виртуоз и стамен волио је дуел и дриблинге. Волио је играти, додавати другом лопту, али додатави и добру ријеч, била је животна филозофија нашег Ивице Осима. Као играч је имао срце и импулс дјечака, а ако тренер мудрост и знање. Неке од његових комбинација на терену постале су митолошка прича многих генерација. Много је учинио да спорт буде мјесто окупљања, јединства различитости, баш као што је његово Сарајево у које се увијек враћао. Његова вјечна жеља је била да ногомет сачува душу”, рекао је Ивица Шарић, дугогодишњи пријатељ и рођак Ивице Осима.  

Почаст великану са “Грбавице” одали су између осталих Фадил Новалић, премијер Федерације БиХ, Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ, Бакир Изетбеговић, замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ, затим Харис Џиновић, Валентин Инцко, Богић Богичевић, Дино Мерлин, Кемал Козарић, Вицо Зељковић, представници Јапана, Аустрије, града Граца, Фудбалског клуба Штурм...

Ивица Осим преминуо је у 81. години 1. маја у свом дому у Грацу. Био је тренер Жељезничара, Партизана, Панатинаикоса, Штурма, Џеф јунајтеда, те селектор Југославије и Јапана. Био је почасни предсједник  Фудбалског савеза Босне и Херцеговине и Фудбалског клуба Жељезничар, шреносе Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана