Познати потенцијални ривали Борца у првом колу квалификација за Лигу Европе: Стеауа и Розенборг највеће препреке

Дарко Пашагић
Познати потенцијални ривали Борца у првом колу квалификација за Лигу Европе: Стеауа и Розенборг највеће препреке

БАЊАЛУКА - Протеклог викенда завршени су сви национални шампионати осим румунског, тако да је постало познато свих 47 потенцијалних ривала Борца у првом колу квалификација за Лигу Европе.

Бањалучани са коефицијентом 1.375 налазе се међу екипама које нису повлашћене, што значи да их очекују далеко тежи ривали, а међу најтежима су сигурно побједник Купа Румуније и некадашњи првак Европе Стеауа, те вишегодишњи учесник Лиге шампиона Розенборг. У групу ривала који би за Бањалучане представљали велику препреку сигурно су и Апоел, Малме и Партизан, тимови који су у сваком погледу испред “црвено-плавих”.

Међу екипама са којима би Борац могао равноправно да се носи су клубови из балтичких земаља Жалгирис, Ритераи, Номе Каљу, Вентспилс, као и “сјеверњаци” Хафнарфјордур и Б36 Торшавн, па можда и велшки ТНС. Ту су и три побједника претквалификација, које ће се играти 20. августа, али се још не знају ни парови, јер је жријеб за ову рунду такмичења 9. августа. У групу екипа које нису атрактивне ни по имену, ни по земљи из које долазе, али су се у пракси показали као незгодан ривал и јачим клубовима од Борца су тимови из Бјелорусије, Азербејџана, Јерменије, Казахстана... Од свих 47 повлашћених екипа једино је сигурно да Борац на жријебу не може добити Зрињски, који је представник истог фудбалског савеза.

Пракса челника Европске фудбалске федерације ранијих година је била да дан уочи жријеба, који ће се овог пута одржати 10. августа, направи пет или шест подшешира, отприлике по регионалном принципу, и тако смањи трошкове клубова, али и смањи броје потенцијалних ривала у првом колу квалификација. УЕФА је ранијих сезона прећутно раздвајала клубове из земаља насталих распадом Југославије поготово из Србије, Хрватске и БиХ, како се не би поновили инциденти из 2007. године када је у Мостару гост Зрињског био Партизан. То би аутоматски значило да се не би могла испунити жеља кормилара Бањалучана Владе Јагодића да ривал у првом колу буде Партизан.

Познато је да је донесена одлука да се у претквалификацијама, квалификацијама, али и плеј-офу за пласман у Лигу Европе игра по једна утакмица, тако да ће све зависити и од жријеба.

Повлашћени у првом колу

Повлашћене екипе у првом колу квалификација за Лигу Европе су: Хапоел Бер Шева, Макаби Хаифа, Беитар Јерусалим (Израел), Апоел, Аполон Лимасол (Кипар), Партизан, ТСЦ (Србија), Марибор, Олимпија (Словенија), Абердин, Мадервел (Шкотска), Стеауа (Румунија), вицешампион Румуније, Малме, Хамарби (Шведска), Хонвед, Фехервар (Мађарска), Каират, Ордабаси (Казахстан), Бодо, Розенборг (Норвешка), Жалгирис, Ритераи (Литванија), Динамо Минск, Солигорск (Бјелорусија), Нефчи, Кесла (Азербејџан), Шкендија (Македонија), Вадуц (Лихтенштајн), Шамрок (Р. Ирска), ТНС (Велс), Лех (Пољска), Алашкерт (Јерменија), Архус (Данска), Кукеши (Албанија), Валета (Малта), Венстпилс (Летонија), Сервет (Швајцарска), Каљу (Естонија), Хафнарфјордур (Исланд), Нидеркорн (Луксембург), ЦСКА (Бугарска), Сутјеска (Црна Гора), Зрињски (БиХ), те побједници квалификационих мечева у којем Линколкн (Гибралтар), Санта Колома (Андора), и Б 36 Торшавн (Фарска острва) још чекају ривале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана