Мијат Гаћиновић сутра наставља такмичење у Бундестлиги: Тестирани смо пет пута, али све мање мислимо на вирус

Душан Репија
Мијат Гаћиновић сутра наставља такмичење у Бундестлиги: Тестирани смо пет пута, али све мање мислимо на вирус

ФРАНКФУРТ - Фудбалер Ајнтрахта Мијат Гаћиновић једва чека сутрашњи меч са Борусијом из Менхенгладбаха, али уз дозу резерве јер нема увид у форму свог тима, као ни ривала.

Послије два дуга мјесеца чекања љубитељи најквалитетнијег клупског фудбала сутра ће доћи на своје, јер ће бундеслигаши одиграти утакмице 26. кола. Ситуација је прилично необична, публике на стадионима неће бити, а играчи су добили упутства како да се понашају поштујући социјалну дистанцу и сва правила која је наметнуо вирус корона. Пошаст која се проширила свијетом зауставила је лопту у Њемачкој 11. марта и од тада до данас није одиграна ниједна утакмица, чак ни пријатељска.

- Баш због тога не знам шта могу да очекујем. Почели смо да тренирамо прије нешто више од мјесец, али нисмо имали прилику да одмјеримо снаге са неком екипом. На почетку смо радили у мањим групама, затим мало већим, а посљедњих дана тренирамо онако како смо навикли. Свима нам је недостајало да радимо оно што волимо, па се баш радујем утакмицама иако ништа неће бити исто - рекао је Гаћиновић за “Глас Српске”.

Баш како смо и навикли од Нијемаца, они су први успјели да се изборе са проблемима и наставе тамо гдје су стали. Ипак, ништа нису препустили случају.

- Раније смо само дан пред утакмицу били у карантину, а сада смо седам. Тестирани смо пет пута током припрема и на срећу нико од играча, чланова стручног штаба и људи који раде у клубу није био позитиван. Вирус је све мање тема међу нама играчима, иако постоји респект и морамо да поштујемо упутства. На крају крајева ми смо јавне личности и треба да будемо примјер свим осталим - рекао је Гаћиновић.

Каже да су му сва правила јасна и придржаваће их се без проблема, али му је највише криво што ће играти пред празним трибинама.

- Ух, играо сам неколико таквих утакмица у каријери и није пријатно. Одрастао сам са лоптом, када нисам био на терену, гледао сам утакмице. Не каже се џаба да се фудбал игра због навијача, али тако је како је. Наши су сјајни и сигурно ће нам недостајати. Имамо одличан однос, подржавају нас на друштвеним мрежама и када нас сретну у граду, али није то то. Нема ништа љепше него кад чујеш хук са трибина - нагласио је златни “орлић” са Новог Зеланда.

За разлику од прошле сезоне Ајнтрахт је ове нешто лошији, па иако је прилично далеко од опасне зоне, приоритет је да се првенство мирно приведе крају. Тим из Франкфурта заузима 12. мјесто са 28 бодова и утакмицом мање коју ће играти са Вердером.

- Опет кажем, нико не зна шта може да очекује у преосталом дијелу првенства. Два мјесеца паузе усред сезоне сигурно је оставило трага на нама играчима, али је добро што су сви тимови у истој ситуацији. Вјерујем да смо се добро спремили, мало смо се и освјежили јер смо били прилично уморни од играња на три фронта - рекао је Гаћиновић.

Главни циљ у наставку биће Куп Њемачке, а ривал у полуфиналу је најтежи могући - Бајерн.

- Наравно да не можемо да им пријетимо, сви знамо колико су моћни. Али можемо да се надамо, не би био први пут да их побиједимо. Уосталом, ове сезоне смо их добили са 5:1 на нашем терену, сигурно ће жељети да нам се освете, а ми ћемо настојати да поновимо исту партију. Мало ми је криво што смо у Лиги Европе убједљиво изгубили од Базела (0:3). Мораћемо покушати да надокнадимо минус, али смо свјесни да ће бити врло тешко - нагласио је Гаћиновић.

Поливалентни офанзивац није баш презадовољан својим играма у овој сезони, а зна и разлог.

- Повреде су ми правиле доста проблема. Таман ухватим ритам и почнем да играм у континуитету, а онда се деси пех. Сада сам здрав и спреман, надам се да ће тако бити до краја сезоне, а ако буде тако моје партије биће убједљивије - закључио је Гаћиновић.

 

Помоћ Требињу

Још на почетку пандемије вируса корона Гаћиновић је одлучио да донира 10.000 евра Требињу за превенцију пандемије.

- Иако сам рођен у Новом Саду Требиње сматрам својим градом. Драго ми је ако сам помогао колико-толико и не бих да правим спектакл од тога. Природно је да они који финансијски добро стоје помогну у оваквим ситуацијама. Драго ми је што се ситуација нормализује, стално сам у контакту са породицом и пријатељима - нагласио је Гаћиновић.

Халанд баш опасан

Репрезентација Србије још не зна када ће играти меч баража за одлазак на Европско првенство против Норвешке, а Гаћиновић се увјерио у квалитете најбољег играча Скандинаваца.

- Играли смо против Борусије и Ерлинга Халанда који је страшан играч. Врло је опасан, прави голгетер, али Норвежани имају и других квалитетних играча. Још не знамо ни датум утакмице, тако да не бих превише причао о њој. Јасно је само да нас чека тежак посао, али вјерујем да имамо снагу за преостала два корака - рекао је Гаћиновић на којег селектор Љубиша Тумбаковић озбиљно рачуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана