Марко Јошило, кошаркаш Игокее, о пласману у најквалитетније ФИБА такмичење: Лига шампиона за нашу душу

Милан Зубовић
Марко Јошило, кошаркаш Игокее, о пласману у најквалитетније ФИБА такмичење: Лига шампиона за нашу душу

ЛАКТАШИ - Када је први пут играо за Игокеу Марко Јошило је постао првак БиХ, а његов други долазак међу Александровчане обиљежио је пласман у Лигу шампиона.

На турниру у бугарском Ботевграду заједно са саиграчима остварио је један од највећих успјеха у клупској историји, јер ће након седам година поново заиграти у групној фази неког европског такмичења. Посљедњи пут Игокеа је играла 2013. у Еврокупу док 2016. није успјела да избори наступ у Лиги шампиона. Умјесто планираних осам клубова, у групи ће наступити четири екипе, а Игокеа ће играти против Лиможа, Турк Телекома и Хапоел Јерусалима.

- Сигурно је да ће бити мање напорно него што је планирано у првој опцији. Да је остало осам клубова одиграли бисмо 14 кола тако да би то значило једно потпуно ново такмичење које траје као полусезона у АБА лиги. Колико знам, утакмице ћемо играти свих 14 дана тако да ћемо имати времена за одмор и тренинг. Нисам још упознат са квалитетом противника, али верујем да можемо играти са свима јер долазимо из веома јаке АБА лиге и верујем да смо на приближном нивоу. Немамо терета и оптерећења у Лиги шампиона, играћемо за своју душу, али то не значи да ћемо бити опуштени, напротив даћемо и више од објективних могућности - нагласио је Јошило.

У Ботевграду су у три дана прво надиграли Клуж (82:75), а потом и Спортинг из Лисабона (70:64).

- Током припрема одиграли смо само четири контролне утакмице тако да нисмо били у очекиваној форми пред турнир у Ботевграду. Ипак, отишли смо верујући у добар тренинг, јер смо вредно радили протеклих месец и по. Скупили смо доста информација о Клужу који је одличан клуб са добрим индивидуалцима, али смо успели да наметнемо свој ритам и контролишемо цели меч. Сматрам да смо много боље одиграли ту прву утакмицу него другу против Спортинга те смо нека 33 минута били на одличном нивоу. Јесте Клуж у једном тренутку припретио, али то није било ништа посебно, јер смо контролисали игру и питање победника није се постављало - изјавио је Јошило.

Послије слободног дана лисабонски Спортинг био је посљедња препрека за наступ у групној фази.

- Спортинг, као и генерално сви португалски тимови, физички је веома добар. Играју брзо без много тактичких замисли, иду на кош више док смо ми имали мали притисак јер смо знали шта нам доноси победа, било је умора и тензија што је довело до тога да нисмо погађали шутеве које обично убацујемо па се одразило на резултат. Јесмо водили, мада је требало да много раније преломимо сусрет у нашу корист - додао је Јошило.

Два минута прије краја сусрета са Португалцима закуцао је лопту у кош што је наговијестило побједу Игокее.

- То закуцавање је дошло из добре одбране. Уздали смо се у одбрану и она нам је давала сигурност када није ишло у нападу. Уз то јасно смо показали жељу и вољу којима смо надоместили недостатак прецизности - истакао је Јошило.

АБА лига

Сезона у АБА лиги креће идуће седмице, а први ривал Игокеи биће Мега у Лакташима.

- Видео сам шта се све дешавало током лета, да је могуће одгађање, да неће почети, да ћемо играти у балону... али нисам веровао у то. Пресрећан сам, а верујем и сви остали што крећемо са утакмицама. Жалим што нема публике и с нестрпљењем се надам да ће јој ­што пре бити дозвољен улазак у дворану - рекао је Јошило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана