Истраживање "Гласа Српске": Поквареност у фудбалу не рјешава један “Вар”

Душан Репија; Небојша Томашевић; Жарко Марковић
Истраживање "Гласа Српске": Поквареност у фудбалу не рјешава један “Вар”

Полицијска акција индикативног кодног имена “Вар”, која је широм БиХ спроведена прошле седмице и у којој је због намјештања фудбалских утакмица ухапшено 12 људи, међу којима су и судије и функционери спортских савеза, поново је отворила питање колика је дубина у којој се овдашњи фудбал налази и да ли је једна акција СИПА довољна да се овај спорт некако искобеља.

Одговор је јасан. Није.

Откако се лопта у послијератном периоду закотрљала на стадионима и другим ливадама широм БиХ, а нарочито након што је основана заједничка лига и након што су кладионице у своје понуде ставиле и ниже рангове од елитног, сумње у намјештаљке јављају се из сезоне у сезону, из кола у коло.

Неке су видљиве голим оком, друге су нешто суптилније изведене, тек понека прича завршила је у медијима, а за намјештање до акције “Вар” кажњен је тек један фудбалер. Симболично, 500 КМ.

Акција “Вар” наговијестила да се у фудбалским сплеткама врти нешто већи новац, али и награђивање у натури, па је један од судија осумњичен да је за штимање резултата између Будућности и ГОШК-а у Првој лиги ФБиХ узео 3.000 КМ од ГОШК-а, али и 300 кг угља у Бановићима, јер су и представници Будућности били задовољни.

Да ли су клубови свјесни да је судија одиграо двоструку игру, за сада није разјашњено.

- Није то ништа чудно. Вјешт судија може да изведе да и једна и друга страна буду задовољне, а да оне опет за то не знају - прича саговорник “Гласа” из фудбалских кругова који је инсистирао на анонимности.

Од формирања Премијер лиге и прве сезоне 2002/03. сумњало се у регуларност многих утакмица, а скоро да нема клуба који није био споменут у тим причама. Опет без конкретних доказа и реакције тужилаштва.

Афера “ценер” десила се у мају 2017. године када је голман и капетан Олимпика из Сарајева Дејан Бандовић снимио мобилним телефоном менаџера Санела Клопића како му нуди мито уочи утакмице против директног ривала за опстанак Металегеа.

Клопић, иначе пријатељ тадашњег тренера екипе из Јајца Мате Неретљака, Бандовићу је понудио десет хиљада марака уз препоруку да не брани 100 одсто већ 80 одсто на тој утакмици, те додао да направи мању грешку за коју га нико не би могао оптужити да ју је намјерно учинио.

Бандовић је неморалну понуду одбио, а Клопић се након свега правдао да је ријеч тек о шали. Нико није процесуиран.

Неколико резултата Зрињског изазвали су сумњу, али никада нису доказане евентуалне нечасне радње. У прољећном дијелу претпрошле сезоне Мостарци су побиједили ГОШК из Габеле са 3:2, два гола су дали из пенала, а трећи у 89. минуту.

Зрињски је био актер и спорне утакмице са Радником почетком новембра 2017. када је главни судија Антони Бандић досудио контроверзни пенал за Мостарце у трећем минуту судијске надокнаде времена, па су гости славили са 2:1, а Бандић је након тога суспендован за текућу и наредну сезону Премијер лиге, те је био арбитар на мечевима Прве лиге ФБиХ. Опет тужиоци и СИПА нису реаговали.

Велику прашину у јавности дигле су утакмице Леотара и Славије 2008. године, те Борца и Травника шест година послије.

Требињци су славили резултатом 4:3, иако је на полувремену било 2:3, а дан прије утакмице представници спортских кладионица обавијестили су ФС БиХ и МУП у Требињу о могућим малверзацијама јер су имали велике уплате на тај пар, поготово на тип “из два у један”, на који је квота била 30, те типови “седам плус голова” и “четири плус голова” у првом полувремену, што се веома ријетко одиграва, а квоте су огромне.

Иначе, Славија је водила са 3:0, а изгубила је са 3:4. Резултат погађате - нико није процесуиран.

Средином маја 2014. Борац је поражен од Травника на Градском стадиону са 2:3, у посљедњем колу Премијер лиге, иако је на полувремену водио са 2:0, да би побједа спасила Травничане испадања у нижи ранг. И опет ништа.

Под окриљем Фудбалског савеза БиХ ради тужилаштво које разматра сумњиве пријаве пристигле из клубова или од појединаца или чак од УЕФА и ФИФА. Када такав предмет стигне у ФС БиХ, тужиоци се састају и оцијене да ли има елемената да покрену истрагу. Уколико има, онда позивају свједоке и прикупљају материјалне доказе.

- Ако утврдимо да постоји основана сумња у нелегалне радње, закључке шаљемо надлежној комисији савеза, најчешће Дисциплинској комисији јер она одређује казне. Међутим, можемо предмет да пошаљемо и у Тужилаштво БиХ. У посљедње двије године то смо урадили два пута, а јавности су познати случајеви “Бандовић” и “Вејновић” - рекао је члан Тужилаштва ФС БиХ Един Тескереџић.

Бандовићев случај смо поменули, а и случај Немање Вејновића. Он је тај једини “службени грешник” који је пред Основним судом у Бијељини проглашен кривим за намјештање најмање двије утакмице његовог тадашњег клуба Звијезде 09, те осуђен на годину условно и новчану казну од 500 КМ.

- Битно је да нагласимо да ми као тужиоци ФС БиХ немамо инструменте да спроводимо истрагу како то раде надлежни државни органи. Можемо да позовемо актере на саслушање, али они нису дужни да нам се одазову, не можемо да провјеравамо позиве и слично. Немамо право да тражимо да нам предају телефоне, дају контакте, не можемо провјеравати листинг и пратити телефонске позиве - нагласио је Тескереџић.

Против ухапшених у акцији “Вар” наводно постоје изузетно чврсти докази, а ствари је олакшао легендарни судија још из времена бивше Југославије Салем Пролић, који је у протеклом периоду обављао функцију секретара Комисије за судије и суђење Фудбалског савеза БиХ.

- Зато постоји сумња да су поменуте спорне утакмице само врх леденог бријега. Јер, ако је у намјештаљке умијешана кључна особа за делегирање судија, то слути на озбиљну разгранату мрежу нечасних радњи. Да ли ће клупко да се одмота и даље од овога што је спроведено у акцији “Вар” не зависи само од органа гоњења, него и од тога ко има какву залеђину, да ли је умијешан и неки моћник и слично - каже наш извор. 

Адвокат Владо Адамовић тврди да ни спорт није лишен криминала и није имун на злоупотребе, што представља велики друштвени проблем. 

- Људи очекују да спорт буде аматерски, да је све у спортском духу, али појединци и у тој области чине разне малверзације. Оно што људима треба да буде разбибрига и трачак радости, као што је спорт, обухватиле су злоупотребе, односно појединци се и у тој друштвеној области усуде да чине криминал. Ипак, сви знамо да је у спорту увијек било одређених чашћења - рекао је Адамовић “Гласу”.

Истакао је да је јако добро што су истражиоци кренули да испитују криминал у домену спорта и што су у тој области откривене малверзације.

- На неки начин може се рећи да је криминал у другим сферама нешто што се сматра као очекивано, као што је пљачка банке, али у спорту није баш тако. Без обзира на то у којим областима друштва се налази криминал, њега треба истраживати и процесуирати - казао је Адамовић.

Додао је да није учествовао у предметима у којима су процесуирани осумњичени за малверзације у спорту.

- Било је раније неких сумњи у постојање разних злоупотреба у спорту, али одавно није било озбиљних истрага. Мањак истрага у овом домену може бити резултат чињенице да се државни органи усмјеравају на истраге криминала у другим сферама и областима, да се изгради држава и спријечи државни криминал, као што су злоупотребе на јавним тендерима и слично - закључује Адамовић
 

Жестоке казне у ФСРС

Фудбалски савез Републике Српске оштро је казнио Леотар, Рудар Приједор, Подриње из Јање и теслићки Пролетер због намјештања утакмица посљедњег кола Прве лиге РС у сезони 2014/15.

Меч у Требињу завршен је побједом гостију из Јање (1:0), који су гол дали у 89. минуту, а друго полувријеме је продужено седам минута.

Утакмица на “Радолинки” ријешена је у 11. минуту судијске надокнаде (1:0) другог полувремена, које је продужено за чак 18 минута.

Сви поменути клубови кажњени су одузимањем по шест бодова због намјештања и лажирања, а то је посебно погодило Подриње и Пролетер.

Таквом одлуком ове екипе су се преселиле у нижи ранг, а прволигашки статус сачувале су Дрина ХЕ и Слобода из Мркоњић Града. Ипак, Рудар је остао шампион јер је послије одузимања бодова имао бод предности над Крупом.

И све је остало на казнама надлежног савеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана