Игокеа послала пријаву за Лигу шампиона

Милан Зубовић
Игокеа послала пријаву за Лигу шампиона

ЛАКТАШИ - Руководство Игокее послало је пријаву за наступ у ФИБА Лиги шампиона идуће сезоне, неколико дана прије истека рока за подношење апликација који истиче 5. јуна.

Екипа из Александровца шампион је БиХ за сезону 2019/20. јер је у тренутку прекида држала прво мјесто на табели, а до краја такмичења требало је да буде одиграно једно коло, а потом Лига за првака као и плеј-оф мада су ствари биле више него јасне. Биће то други покушај “игоса” да се домогну групне фазе, а у првом, 2016. године, стали су на првој степеници и Морнар је био бољи у двомечу. Након те елиминације стекли су право наступа у ФИБА Европа купу, али су одустали због неколико разлога, а један од њих био је учешће екипа из такозваног Косова. Пред сезону 2017/18. одбили су наступ у квалификацијама за Лигу шампиона. Наводно, ФИБА је послала понуде Партизану, Будућности и Цедевита Олимпији за наступ, али се ови клубови још нису изјаснили о томе.

Када је у питању идућа сезона, још нису познати сви учесници као ни тачан број квалификационих рунди те по ком систему ће бити жребање клубова. За сада у квалификационој групи требало би да се нађу Сан Пабло Бугос (Шпанија), Нижњи Новгород (Русија), Балкан Ботевград (Бугарска), Анвил (Пољска), Приштина (такозвано Косово), Монс (Белгија), Бакен Берс (Данска), Клостернојбург (Аустрија), Борас (Шведска), Керавнос (Кипар), Нептунас (Литванија), Вентспилс (Летонија), Цмоки (Бјелорусија), Слаон Вилпас (Финска), Фрајбург Олимпик (Швајцарска), Дњипро (Украјина), Интер Братислава (Словачка), МЗТ Скопље (Македонија), Зијелона Гора (Пољска), Фалко (Мађарска), Спортинг (Португалија), Орадеа (Румунија), Хамерс (Луксембург) и Калев (Естонија), а само је Вентспилс потврдио учешће. Мјеста има још за по један клуб из Њемачке, Црне Горе, Велике Британије, Словеније и Грузије, док Чешка може да има два представника. Иако су ови клубови послали пријаве, није гарантовано да ће бити међу екипама које ће заиграти у квалификацијама.

Позивнице за директан наступ послате су Билбаоу (Шпанија), АЕК-у, Перистерију (Грчка), Дижону (Француска), Дарушафаки (Турска), Динамо Сасарију, Бриндизију, Фортитудо Болоњи (Италија), Нимбурку (Чешка), Остендеу (Белгија), Ритасу (Литванија) и Веф Риги (Летонија), а Билбао, Дарушафака и Ритас су потврдили учешће, док је Фортитудо посљедњи тим који је дао сагласност. Остала су још по два мјеста за клубове из Шпаније, Француске, Њемачке, Турске и Израела, као и по једно за представнике Грчке и Русије.

Еврокуп

Прве наступе на евросцени Игокеа је имала почетком овог вијека у некадашњем Купу Радивоја Кораћа, затим у Купу Рајмонда Сапорте и Челенџ купу. Послије тога одиграла је једну сезону у Европи, а било је то 2013/14, када је наступала у Еврокупу. У групи са Каршијаком, Хапоел Јерусалимом, Асесофтом, Лукоилом и Химкијем уписала је три побједе и седам пораза.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана