Драган Јовић, тренер Првог августа о ситуацији са вирусом у Африци: Биће страшно ако се корона увуче овдје

Дарко Пашагић
Драган Јовић, тренер Првог августа о ситуацији са вирусом у Африци: Биће страшно ако се корона увуче овдје

ЛУАНДА - Не смијем ни да помислим шта би се десило у Африци ако се вирус корона прошири на то подручје, јер је систем здравствене заштите на далеко слабијем нивоу него у остатку свијета.

Нагласио је ово за “Глас Српске” некадашњи тренер бројних клубова у БиХ, а данас шеф стручног штаба шампиона Анголе, Првог августа, Драган Јовић.

- Ако се корона увуче у ширим размјерима на афричко тло, посљедице ће бити погубне. Сигуран сам да би број обољелих и жртава био огроман, јер је у већини земаља здравство на јако ниским гранама. Што се тиче Анголе, она за сада прилично добро одолијева. Забиљежено је само осам случајева, од чега су два завршила са смртним исходом, док је један пацијент излијечен. Оно што може да радује је то што су све “увезени” случајеви, јер доста Анголаца ради у Бразилу и Португалији. Међутим, не треба да заборавимо да је овдје стандард далеко виши него у већини Африке - истакао је Јовић.

По његовим ријечима, ни бројним свјетским стручњацима, поготово епидемиолозима, није јасно зашто се вирус још поприлично држи под контролом у Африци.

- Можда и најтачнија претпоставка је да су Африканци отпорнији, јер се редовно вакцинишу на маларију и неке друге тропске болести. Могуће је да се и овдје ради далеко мањи број тестова него у остатку свијета. Међутим, овдје сматрају да би врхунац пандемије требало да буде тек у јуну - наставио је трофејни стручњак.

Као и у готово свим земљама свијета, и у Анголи су уведене рестриктивне мјере.

- Заустављен је авионски саобраћај са иностранством, али и унутар земље. Не може се путовати из града у град, а дозвољено је излажење из кућа само због најхитнијих потреба и то само у насељима у којима живите. Не ради готово ништа, живот је замро, али оно што је најважније, нема панике, него само забринутости - истакао је Јовић.

Тренутна ситуација је зауставила и сва спортска такмичења, па тако и фудбалски шампионат Анголе, популарну Ђираболу.

- Мечеви 25. кола одиграни су 22. марта, али без присуства публике, а онда је првенство прекинуто. До краја сезоне мој клуб има да одигра још пет мечева и на три бода је заостатка над водећим Петром, који има меч више. У првом дијелу сезоне од њих смо поражени са 0:2, а други окршај је планиран за наредно коло. Када ће оно бити одиграно, не знам, али знам да, ако побиједимо у том сусрету, највјероватније ћемо одбранити титулу - рекао је Јовић који је са овим клубом до сада освојио три титуле те два пута Ку­п и два пута Суперкуп Анголе.

Уговор са клубом му истиче 31. маја.

- За сада не размишљам много о даљој каријери. Најважније ми је у овом тренутку моје и здравље мојих играча, који тренирају по посебним програмима. У свакодневном сам контакту с њима и преко друштвених мрежа шаљем им програм рада, а они мени шта су тог дана успјели да ураде. Најважније је да се ова пандемија брзо смири, а онда ће бити времена и за спорт, фудбал, али и остала дружења са најближима, родбином и пријатељима - додао је Јовић.

Брине за породицу

Тренер који је некада сједио на клупи бањалучког Борца каже да је у свакодневном контакту са породицом која живи у Травнику.

- Искрен да будем, јако ми је тешко у овим тренуцима што сам одвојен од својих најмилијих, али се надам да ће све ово ускоро проћи, да ће се ситуација нормализовати. У овом тренутку сам више забринут за породицу и пријатеље у БиХ него што се плашим за себе, јер је овдје ситуација још колико-толико под контролом - нагласио је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана