Цвијетин Благојевић, некадашњи фудбалер Црвене звезде: Нису постојале паре за које отишао у Партизан

Драго Гајић
Цвијетин Благојевић, некадашњи фудбалер Црвене звезде: Нису постојале паре за које отишао у Партизан

Зворник - Љубитеље фудбала у Зворнику, а посебно оне који навијају за Црвену звезду, обрадовао је долазак Цвијетина Благојевића на чело стручног штаба Дрине.

Популарни Цвеле, љубимац навијача клуба са "Маракане" из осамдесетих година прошлог вијека, рођен је 1955. године у мајевичком градићу Лопаре, али је са само три мјесеца постао Тузлак. Природно је било да када је стасао прво оде на капију Слободе.

- Као дијете сам отишао у Слободу 1966. године код познатог стручњака за млађе селекције Браце Беванде и прошао све категорије до првог тима. Први професионални уговор потписао сам 1974. године, а у Првој лиги Југославије дебитовао на "Максимиру" 1976. године. Била је то генерацији Џевада Шећербеговића, Сафета Сарајлића, Џемала Мујезиновића. Играо сам изузетно добро те годину и по био стандардан играч Слободе - присјећа се Благојевић.

Његове игре примијетили су челници Црвене звезде, али брзо је "загризао" и Партизан.

- Звезда је нудила велики новац, стан, кола, а Партизан све дупло више. Међутим, био сам велики звездаш и не бих отишао на стадион ЈНА да су нудили и милион тадашњих пара, што је данас несхватљиво. Партизан је онда довео Предрага Павковића, а ја се обрео на "Маракани" - наставља Благојевић.

Већ у првој сезони Звезда је играла финале Купа УЕФА са Борусијом из Менхенгладбаха, а Благојевић је проглашен за четвртог најбољег играча у Европи.

- Били смо бољи противник, али нас је оштетио судија, који је судио непостојећи пенал над Аланом Симонсеном. Доживјели смо да читав стадион у Берлину скандира "Ротер штерн, Ротер штерн". У том циклусу сам дао два гола, Реалу из Хихона и Арсеналу - прича Благојевић.

Поносан је на три титуле првака и два Купа Југославије.

- Дебитовао сам за Звезду 1978. године против Будућности из Подгорице. Доживио сам да ми већ послије треће утакмице у Београду публика скандира име. Прве двије године у Звезди сам одиграо одлично, након чега сам отишао у војску, па је услиједила операција препона и пауза од годину. Одиграо сам још нешто мало и отишао у иностранство. Крајем 1983. сам прво отишао у грчки Егалео са Диком Стојановићем и остао годину. Потом слиједи шведски Васелунд, па Маритимо из Португалије. Вратио сам се на три мјесеца у Слободу и након тога отишао у Шведску, гдје почињем тренерску каријеру - наставља Благојевић.

Прва екипа коју је водио са клупе у Шведској је била Шумарице, у којој су играли југословенски исељеници, а екипу је довео од Пете до Друге лиге. Други тим је био такође југословенски, а звао се Плави тим, који је из Четврте лиге увео у Трећу.

- По повратку у Југославију водио сам Железник, када су ушли у Прву лигу. Екипу Козаре из Градишке сам увео у Премијер лигу БиХ, а потом сам тренирао Раднички из Обреновца. Враћам се у Звезду 2005. године на мјесто скаута. Кратко сам радио у Радничком из Пирота и тренирао Радник из Сурдулице - рекао је Благојевић.

Гол са центра

Гол каријере Благојевић је постигао против Карл Цајса из Јене 1979. године скоро са центра, који се и данас "врти" по ТВ шпицама. Те године Звезда их је побиједила оба пута са по 3:2. Одлучујући гол у побједи Звезде над Арсеналом 1978. године (1:0) такође је дјело Благојевића.

Дербији

Благојевић је у Звезди играо са Владимиром Петровићем, Милошем Шестићем, Душаном Савићем, Милетом Јовином и осталим асовима. Одиграо је десет дербија са Партизаном и само један изгубио.

Пораза од Јавора

И поред минималног пораза од екипе Јавора и Ивањице у првом контролном мечу у редовима Дрине нису незадовољни.

- Жељели смо видјети на дјелу све играче на које рачунамо у наставку првенства. У другом полувремену дали смо прилику свим осталим играчима и доживјели минимални пораз у 80. минуту. Сви играчи ће остати на окупу до суботе, када играмо против Борца из Бањалуке, а након овог меча скратићемо списак на 25 играча, који ће највјероватније путовати у Међугорје - рекао је помоћни тренер Дрине Александар Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана