Синиша Јаковљевић, комесар такмичења кошаркашке Лиге БиХ: Лига БиХ није прекинута

Милан Зубовић
Синиша Јаковљевић, комесар такмичења кошаркашке Лиге БиХ: Лига БиХ није прекинута

БАЊАЛУКА - Комесар такмичења Лиге БиХ Синиша Јаковљевић нагласио је да генерални секретар Кошаркашког савеза БиХ Амер Чолан нема ингеренције да прекине првенство већ да то може учинити само Управни одбор Савеза.

Чолан је у допису клубовима навео да је прекинуо такмичење у Лиги БиХ за мушкарце те се позвао на члан 33. Статута КС БиХ са 22. сједнице од 27. августа 2019. године, према којем надлежност над комесаром такмичења у сезони 2019-20 има канцеларија КС БиХ.

Јаковљевић наглашава да да рад комесара није под ингеренцијом канцеларије Савеза, односно генералног секретара јер је, према члану три пропозиција првенства, комесар одговоран органу који га је именовао односно у овом случају УО КС БиХ.

- Стриктно сам одбио његове захтјеве и Лига БиХ није прекинута. Он је одлуку донио и чуо сам се са члановима Управног одбора КС БиХ из Републике Српске те је јасно да таква одлука није у његовој надлежности. Послаћу клубовима рјешење да номинације за 15. коло остају на снази, а одлуку о неигрању утакмице 14. кола између Игокее и Спарса нисам донио нити ћу је донијети. У пропозицијама такмичења наведено је да у случају да се два клуба не могу договорити око термина то одређује комесар такмичења. Не разумијем уплитање Чолана па не могу да прихватим наведене разлоге. Није у питању једна, већ три утакмице што има огроман утицај на календар такмичења - изјавио је Јаковљевић.

Чолан је навео да се, с обзиром на то да је дошло до кршења пропозиција, те је самим тим нарушен календар и регуларност такмичења првенства БиХ сезона 2019-20, доноси одлука о прекиду Лиге БиХ и поништења номинација 14. кола првенства БиХ Лиге 12 између Игокее и Спарса као и свих номинација 15. кола Лиге БиХ до окончања састанка и доношења закључака УО КС БиХ.

- Одлука ступа на снагу даном доношења - наведено је између осталог у допису Чолана.

Све је почело након што су се Спарси оглушили на одлуку комесара да морају играти против Игокее меч 15. кола који је био заказан за синоћ у Алкесандровцу док су и судије из Широког Бријега кренуле ка мјесту одигравања меча. Утакмица је требало да буде одиграна синоћ, а Сарајлије су најавиле да се неће појавити у дворани јер им термин не одговара због обавеза у Другој АБА лиги гдје наредни меч играју тек сутра.

- У првом дијелу првенства гостовали смо свим трима екипама које наступају у Другој АБА лиги и те утакмице биле су унутар 24 часа након што смо играли АБА лигу. У Лакташима смо играли у недјељу са Задром па смо у понедјељак путовали за Широки Бријег, након меча у Железнику са ФМП-ом продужили смо за Сарајево, а послије сусрета у Подгорици против Будућности ишли смо у прво у Тузлу па тек онда се враћали кући. Нико нам није изашао у сусрет већ смо одмах наредни дан морали да играмо иако су домаћини тих утакмица обично три дана касније играли своје мечеве у Другој АБА лиги - изјавио је тим менаџер Игокее Синиша Ковачевић.

Према његовим ријечима, по правилнику такмичења, Игокеа као домаћин предлаже термин одигравања утакмица.

- Жељели смо да будемо коректни и термин утакмице са Спарсима предложили смо да буде у уторак, два дана након наше утакмице у АБА лиги и два дана прије њиховог меча што сматрамо да је поштено, али они не дијеле наше мишљење па не желе да играју већ су хтјели да то буде у понедјељак, само дан након нашег меча са ФМП-ом. То нам није било прихватљиво и по правилнику можемо одредити термин кад нам одговара што потврђује комесар такмичења, а ако се не појаве могуће је да буде наша побједа службеним резулатом 20:0, мада Спарси имају право жалбе - истакао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана