Шабац и Обреновац дио бициклистичког каравана трке “Београд - Бањалука”

Г.С.
Шабац и Обреновац дио бициклистичког каравана трке “Београд - Бањалука”

ШАБАЦ - Домаћини циља и старта етапа на УЦИ бициклистичкој трци “Београд - Бањалука” по први биће Шабац и Обреновац, а данас су са оргазаторима трке и званично потписали уговор.

Шабац ће бити циљ прве етапе која стартује 22. априла са Трга републике у Београду. Градоначелник Александар Пајић задовољан је проширењем сарадње и чињеницом што ће град на Сави угостити караван који броји више од 400 чланова, укључујући бициклисте из 35 земља, пратеће особље, медије, званице Свјетске бициклистичке уније... 

- Шабац је увек био део кроз који се пролазило, увек био спона, а сада ће први пут бити један од четири етапна циља. Велико је задовољство што ће се то десити баш 22. априла када славимо дан нашег града. Велико нам је задовољство што је један од наших највећих бициклиста свих времена Саша Гајичић, наш суграђанин, у организацији трке и то је један од највећих разлога што смо  одлучили да у нашем граду буде циљ прве етапе. Као градска управа, издвајамо значајна средства за спорт како бисмо оправдали епитет 'град спорта'. Не сумњам да ћемо бити одличан домаћин и да ћемо успешно промовисати здрав начин живота и одличну сарадњу са Републиком Српском - рекао је Пајић.

Немања Пајић предсједник Скупштине Шапца додао је да је овај догађај нешто што су дуго очекивали.

- Одавно смо потајно желели да се озбиљно укључимо у организацију ове трке која има немерљив значај са више аспеката. Прошле године смо били пролазни циљ, а сада домаћин циља прве етапе. Не сумњам да ћемо бити одличан домаћин и да ће сви учесници понети лепе успомене из нашег града - рекао је Пајић.

И Обреновчани, су срећни што ће у њиховој општини први пут бити стартно мјесто. 

- Имамо изузетну сарадњу са општинама из Републике Српске, јер смо се братимили са чак шест општина. Зато је на неки начин ово природан след догађаја и нешто што ће само додатно ојачати нераскидиве везе. Осим тога, имамо шта да понудимо гостима и једва чекамо да угостимо бициклистички караван. У протеклом периоду урадили смо много када су у питању бициклистичке и трим стазе, па се надамо да ће после оваквог догађаја оне бити тесне да приме све наше грађане - рекао је предсједник градске општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Директор трке Владимир Куваља захвалио се челницима оба града нагласивши да без њихове помоћи и разумијевања не би било могуће организовати овакав догађај, нарочито у времену пандемије вируса корона. 

- Срећан сам што из године у годину имамо више градова заинтересованих за домаћинство. Са једне стране, препознали су бенефите које доноси трка, а са друге, велика је ствар што смо успјели да продужио трку са два на четири дана. Велику подршку имамо и од влада обје земље, те министарстава спорта који су нам вјетар у леђа - рекао је Куваља.

Прва етапа трке на програму је 22. априла од Београда до Шапца, друга је дан касније од Обреновца до Бијељине, а бициклисти ће као и претходних 14 година границу између Србије и Републике Српске прећи без заустављања. Трећа краљевска етапа стартује 24. априла из Бијељине, а завршава у Власеници, док је посљедња на програму 25. априла од Приједора до Бањалуке.

- Пријављено је 25 екипа, што је максималан број. С обзиром да смо прошле године били једни од ретких који су одржали трку у времену када их је одгођено више од 80 одсто у свету, ове године смо добили још више захтева. Имамо две про континентал екипе, и мислим да трка никада није била квалитетнија - рекао је спортски директор трке Иван Стевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана