Рат за титулу и Евролигу

Г.С.
Рат за титулу и Евролигу

БЕОГРАД - Тамо гдје су стали прије двије године кошаркаши Црвене звезде и Будућности наставиће у недјељу (18.30), када је на распореду прва од минимално три, а максимално пет битака за титулу шампиона АБА лиге и специјалну позивницу за наступ у Евролиги.

Тиме ће бити настављен “кошаркаши рат” између Београђана и Подгоричана, који траје већ неколико сезона и по томе је засјенио “вјечити дерби”. Додуше, овај пут у увертири није било претјерано тешких ријечи са било које стране, али познајући ситуацију, сигурно ће бити много тензија. Реално је очекивати и по неколико стотина гледалаца, без обзира на епидемиолошке мјере и забране окупљања која постоје у обје државе. Биће то и нови окршај Дејана Радоњића и Дејана Милојевића. Искуснији стратег је био бољи у финалу током сезоне 2015-16. када је Милојевић водио Мегу, а сада је на клупи подгоричког тима. Оба сусрета ове сезоне Звезда је изгубила, а има проблема пред овај сусрет јер је наступ Корија Волдена под знаком питања, док се враћа опорављени Марко Јагодић Куриџа.

- Будућност целе сезоне игра одличну кошарку, како у АБА лиги, тако и Еврокупу. Добро је селектирана и има доста играча који су већ били део плеј-офа. Сада је води Дејан Милојевић, који већ дуги низ година има одличне резултате, што им је још један јак адут. Имамо искуства и знања како да се спремимо за кратко време. Уосталом, цела сезона нам је таква. На све то, одлично се познајемо. Играчи, тренери и све остало. Нема ту претераних тајни. А што се тиче проблема, они нас прате готово целе сезоне. Као и већину тимова, што због “ковида”, што због повреда. Цела година је чудна, све је наопако. Ипак, та прича је сада небитна. Игра се финале, најважнији део сезоне и сви морамо дати све што имамо - казао је крилни кошаркаш Звезде Дејан Давидовац.

Иако један од најбољих кошаркаша Будућности, Никола Ивановић сматра да им није пријатно доћи у Београд, а његов тренер смирује тензије.

- Мислим да су и Звезда и Будућност довољно паметни да виде да оно што се догађало пре неколико година не би требало да се дешава на спортским теренима. Било би стварно глупо да се не научи на таквим грешкама. Не очекујем такву ситуацију - казао је Милојевић.

Финална серија се игра на три добијене утакмице. У прва два сусрета, 16. и 18. маја, домаћин ће бити Црвена звезда, у Подгорици ће бити играно 22. и 24. маја, уколико буде потребе за четвртим мечом. Евентуална мајсторица заказана је за 28. мај у Београду.

Избацивање навијача

Спортски директор АБА лиге Милија Војиновић казао је да присуство публике у дворанама није у надлежности АБА лиге и оно ће зависти искључиво од епидемиолошких мјера које су на снази у свакој од земаља.

- Током финала плеј-офа једино ограничење које је Лига прописала је забрана присуства публике у партеру. Од финала плеј-офа се очекује да буде круна сезоне. У случају вређања актера и погрдних повика са трибина, судије ће самостално или на сугерисање делегата бити дужне да прекину утакмицу и упуте упозорење, а имаће и могућност да затраже и пражњење дворане - рекао је Војиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана