Промјена у фудбалу: Ново правило о игрању руком

Агенције
Промјена у фудбалу: Ново правило о игрању руком

Међународни одбор фудбалског савеза објавио је нова правила фудбалске игре која ће ступити на снагу сљедеће сезоне. Највећа промјена је код играња руком нападача.

“Ненамјерна игра руком нападача санкционираће се само ако је тај потез одмах довео до постизања поготка или доведе саиграча у директну прилику за постизање поготка. У свим осталим ситуацијама се то неће судити”, наведено је у саопштењу ИФАБ-а и поручено судијам да рука престаје тамо гдје почиње пазух.

Поручено је и како је недопустиво да се главне судије ништа не питају око ВАР ситуација. Такво је правило у Енглеској гдје о спорним ситуацијама одлучују само судије из ВАР собе.

“Судија из ВАР собе може само сугерисати одлуку судији, али судија доноси коначну одлуку и он треба прегледати снимак уз терен ако је у питању спорна ситуација.”

Разматрала се и промјена правила офсајду.

“Основна филозофија офсајда је жеља да се потакне нападачки фудбал и постизање голова. Правило о офсајду треба анализирати и потенцијално предложити промјену овог правила”, порука је ИФАБ-а.

То значи да ће се вјероватно прихватити идеја Арсенеа Венгера, шефа Фифиног глобалног развоја.

 Венгер жели укинути то правило јер се голови поништавају због милиметарског офсајда. Његова идеја је да се офсајд неће досудити ако је само један дио тијела којим се може постићи гол у равнини с предзадњим играчем, независно о томе ако су остали дијелови тијела нападача испред.

Играч ће бити у офсајду тек кад је цијело његово тијело испред предзадњег играча екипе која се брани. Тиме Венгер жели осигурати предност нападачима и нападачком фудбалу. (index.hr)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана