Ненад Бјековић: Проширење Супер лиге Србије у фудбалу принудно решење

Анадолија
Ненад Бјековић: Проширење Супер лиге Србије у фудбалу принудно решење

БЕОГРАД - Извршни одбор Фудбалског савеза Србије усвојио је приједлог Заједнице суперлигаша и проширио елитни ранг србијанског фудбала за наредну сезону са 16 на 20 клубова.

Члан Извршног одбора ФСС и прослављени српски фудбалер Ненад Бјековић рекао је да се ради о принудном ријешењу које ће важити само у сезони 2020/21.

„Формат са 20 клубова има своје добре и лоше стране. Имајући у виду тренутни пласман у врху табеле Прве лиге Србије (други ранг такмичења, оп.аут), јасно је да ће у Супер лигу ући клубови из средина у којима је фудбал веома популаран, што аутоматски гарантује велики број гледалаца на трибинама. Са друге стране, ја сам увек за фудбалску опцију и за концентрацију квалитета. Сматрам да је 12 клубова сасвим довољно за једно квалитетно такмичење у суперлигашком друштву. Ово је одлука коју смо морали да донесемо у новонасталој ситуацији и биће на снази само годину дана", казао је Бјековић. 

У Србији се овог викенда наставља фудбалско првенство, а Црвена звезда је на корак од освајања нове шампионске титуле.

„Сви смо се ужелели фудбала и једва чекам да се лопта закотрља. Нема живота без фудбала. Питање шампиона је практично решено, јер је Звезда четири кола пре краја створила огромну предност у односу на најближе пратиоце. Партизан мора да се окрене наредном првенству, а информације којима располажем кажу да се ради на томе да црно-бели направе нешто озбиљно и да се врате на место које им припада. Жао ми је што ће се ово прво коло играти пред празним трибинама, али већ у среду на куп утакмицама имаћемо публику на трибинама и тако ће бити и у последња три кола шампионата. Ма, само да крене са фудбалом", додао је он. 

Фудбал у региону је прије неколико дана остао без једног од најомиљенијих фудбалера из осамдесетих година прошлог вијека, Словенца Марка Елзнера са којим је Ненад Бјековић провео незаборавне три године на Азурној обали.

„Марка сам изузетно ценио као фудбалера и зато сам га и повео са собом у Ницу. У то време и на тој позицији, није било бољег играча од њега. Сарађивали смо три сезоне у француском првенству и колико год сам имао лепо мишљење о Елзнеру као играчу, схватио сам у том периоду да је три пута бољи као човек. Становали смо у истој згради, посећивали се породично, деца су нам се дружила… Он је тада имао само Луку, који је сада познати тренер. Други син Рок, родио му се у Ници и заиста смо живели као једна фамилија. Марко је тамо завршио каријеру, после се посветио неком бизнису који му није ишао од руке и зато се вратио у Љубљану", присјетио се Бјековић. 

Иако у последње време нису били у контакту, Ненаду је веома тешко пала вијест о смрти великог пријатеља.

„Марко је био дефанзивац испред свог времена. Играо је на позицији либера, али се подједнако добро сналазио и у средини терена. Сећам се једне утакмице у француском првенству, играли смо дерби са Каном који је те сезоне први пут ушао у прву лигу. Ница је важила за апсолутног фаворита, али је све до 80. минута резултат био 0:0. У недостатку правих решења, рекао сам Марку да оде у шпиц и он је у буквално последњим тренуцима меча постигао победоносни гол. Није био корпулентан, више бих рекао нежан и елегантан. Имао је неки префињени стил и фудбалску интелигенцију, захваљујући чему је без проблема играо иза тих јачих и грубљих центархалфова. Оставио је велики траг у Црвеној звезди, мада је пре тога био на мети Партизана и мени је јако жао што из Олимпије није прешао у наш табор", рекао је Бјековић. 

Из Фудбалског савеза Србије је отишао приједлог у УЕФА да се обе утакмице баража за Европско првенство одиграју у новембарском термину.

„Искрено се надам да ће се те утакмице играти до краја ове године и да их УЕФА неће пролонгирати за пролеће. Са нестрпљењем чекамо 17. јун и коначну одлуку из Ниона, да бисмо знали шта нам је чинити. Уколико се одложи Лига нација, морамо да закажемо пријатељске утакмице и да уигравамо тим за дуел са Норвешком. Нисмо се успавали током ове паузе и све време размишљамо о пласману на Европско првенство. Селектор Тумбаковић са својим сарадницима пажљиво анализира наредног ривала, а верујем да ћемо после Норвежана бити у прилици да скенирамо и победника дуела између Шкотске и Израела", оптимиста је Бјековић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана