"Навијачко одрастање у Хрватској у мржњи према Србима: Дјецу уче усташким симболима"

Г.С.
"Навијачко одрастање у Хрватској у мржњи према Србима: Дјецу уче усташким симболима"

Често са стадиона у Хрватској можемо да чујемо поруке увреда и мржње према српском народу.

Италијански портал "Linkiesta" бавио се проблемима са којима се суочавају дјеца у Хрватској у одрастању, односно како их уче да се приклоне "десници".

Текст почиње ријечима да државне "ултрас" групе окупљају много тинејџера и младих који се не плаше могућих правних посљедица својих поступака, с обзиром на то да се процесуирано само неколико њих због ширења фашистичких симбола и порука мржње.

Посљедња провокација хрватске "деснице" догодила се прошлог мјесеца када се група младића из навијачке групе Динама "Бед блу бојса" окупила у центру Загреба и истакла транспарент "Је*аћемо српске жене и дјецу", пјевајући "Убиј Србина".

Тада су, како наводи медији са Апенина, истакнути симболи усташког покрета и застава паравојних формација из рата 90-их.

"Хрватске "ултрас" групе, велика већина, окупљају много тинејџера и младих који су инкубатори десничарској и неонацистичког екстремизма. Нису сви екстремисти, али се промовише анти-српска реторика са паролама попут 'Убиј Србија'. Тај екстремизам извира са трибина на улице, каналишући фрустрације", наводи се у тексту.

Испаде су имали навијачи репрезентације Хрватске, можда је најчувенија била 2013. године послије утакмице Хрватске и Исланда у баражу за Мундијал у Бразилу.

Тада је Јосип Шимунић узео микрофон и заједно са публиком скандирао "За дом спремни".

"У Хрватској су дјеци усађен крајњи 'десни свијет' од малих ногу. Тако је репрезентација Хрватске, пред меч против Србије, имала поклич 'За дом спремни' на турниру за дјечаке од 10 до 13 гоидна. Иако су се дјечаци из Хрватске и Србије дружили послије утакмице, идеја о коришћењу фашистичких пјесама је узнемирујућа", додају Италијани.

Истиче се и да се уредно путем интернета промовишу усташки симболи, мајице са натписима "У", "За дом спремни"....

Констатује се да млади људи овај проблем не схватају озбиљно јер мисле да су такви симболи аполитични и забавни, а уз то се привлачи маса контроверзним пјесмама Марка Перковића Томпсона.

Посебно што ни школа не помаже сузбијању ове појаве, а наставни програми, како се наглашава, замагљују злочине које су усташе починиле.

Ипак, све креће са фудбалских стадиона Динама, Хајдука из Сплита и осталих клубова..., преноси Б92.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана