Јелена Брукс, капитен кошаркашица Србије, за “Глас Српске”: Имаћу шта да покажем сину

Милан Зубовић
Јелена Брукс, капитен кошаркашица Србије, за “Глас Српске”: Имаћу шта да покажем сину

Београд - Увек ће остати жал за финалом пред нашим навијачима у нашој држави, али нам бронзана медаља сија златним сјајем, изјавила је капитен кошаркашица Србије Јелена Брукс за “Глас Српске”.

Српкиње су надиграле Велику Британију у мечу за треће мјесто резултатом 81:55 и тако стигле до треће медаље у посљедњих пет година, чиме су показале да их нико не смије отписивати прије времена.

- Било је изузетно тешко јер само ми знамо кроз шта смо прошле од почетка до краја припрема. Наши навијачи, који су нам давали подршку, били су наша додатна мотивација и ветар у леђа да направимо добар резултат и велико им хвала јер без њих не бисмо могле до одличја. Нисмо желеле да их изневеримо - рекла је Бруксова.

Њен наступ на ЕП посебна је прича јер се породила прије три мјесеца и син Матео био је с њом све вријеме, а имаће о чему да му прича шта је доживио као беба.

- За неколико година моћи ћу да му покажем слике како је био на победничком постољу са само три месеца. Мој повратак на терен није био толико тежак јер је он изузетна беба, док сам велику помоћ имала од супруга као и свих саиграчица, тако да ми је све било олакшано - нагласила је Бруксова.

Групну фазу играле су у Зрењанину, а други дио у “Београдској арени”, а хале нису биле испуњене до посљедњег мјеста.

- Будимо искрени и рецимо да је ово женска кошарка која није толико популарна и не прати се толико у свету. То што је наше мечеве у завршници пратило осам хиљада људи је за сваку похвалу. “Арена” је огромна и било је нереално очекивати да ће бити испуњена до последњег места, мада би то било изванредно, али и овај број био је сасвим довољан - истакла је Бруксова.

Један пораз на ЕП однио је финале Србији која је уписала три побједе у групи.

- Остаће жа­л за пропуштеним финалом јер да није била Шпанија у полуфиналу, верујем да бисмо прошле даље. Желеле смо да им вратимо за све поразе до сада, али су оне једноставно добар тим који је годинама у врху и да бисмо их добиле, требало би да одиграмо наш најбољи меч, а да Шпанкиње имају најлошији дан. То се није десило и остале смо без финала, а онда смо смогле снаге да дођемо до тријумфа и нове медаље - нагласила је Бруксова.

Са екипом је изборила квалификације за Олимпијске игре у Токију идуће године, док из Србије стижу вијести да ће се КС Србије пријавити за домаћинство квалификационог турнира.

- Чула сам за то и то би била врхунска ствар за нас, да на нашем терену изборимо олимпијску визу као што су то мушкарци урадили пре три године и изборили Рио. Верујем да би то за нас био најлепши начин да се опростимо од дреса репрезентације јер долазе млађе генерације којима смо оставили лепе задатке да извршавају и наставе континуитет. Имамо квалитетних кошаркашица попут Александре Црвендакић, Невене Јовановић, Николине Милић... које су изванредне и имају елан да преузму главну улогу у тиму - казала је Бруксова.

Није жељела да коментарише изјаве бивше саиграчице и капитена Милице Дабовић која је критиковала рад селектора Марине Маљковић.

- Поносна сам на екипу и на девојке које су ми дозволиле да их водим јер нисам лака и једноставна особа (смијех). Издржале смо све и нећу да коментаришем нечије испаде. Наша бронза је наше злато и говори уместо нас - казала је Бруксова.

 

Признање Петровићевој

Српска кошаркашица Соња Петровић изабрана је у идеални тим ЕП које су заједно организовале Србија и Летонија. Најбољу петорку чине још Марта Саргај (Шпанија), Астоу Ндур (Шпанија), Сандрин Груда (Француска) и Теми Фагбенле (В. Британија). Кошаркашица шампиона Европе Астоу Ндур изабрана је за најкориснију играчицу (МВП) шампионата. Шпанија је одбранила титулу побједом над Француском резултатом 86:66.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана