Ивица Краљ, бивши голман Југославије за “Глас Српске”: Тумба ће направити добар посао са Србијом

Иван Драгичевић
Ивица Краљ, бивши голман Југославије за “Глас Српске”: Тумба ће направити добар посао са Србијом

Златибор - Некада први голман репрезентације тадашње Југославије Ивица Краљ један је од најпозванијих да говори о стању у националном тиму Србије и новом селектору Љубиши Тумбаковићу.

Годинама је сарађивао са популарним Тумбом у Партизану гдје су заједно освојили велики број трофеја. Актуелни предсједник Мачве вјерује у Тумбаковића иако је тренутак деликатан. Способан је да својим искуством покрене екипу, сматра Краљ.

- Тренутак када преузима репрезентацију није једноставан, али питање је да ли је икада лако водити национални тим. Разговарао сам с њим, има тежак задатак, али уопште не сумњам у њега. Направиће добру атмосферу и резултати ће бити добри. У претходном периоду било је и несрећних околности. Србија увек има циљ да игра на највећим такмичењима, сада је то Европско првенство. Квалификације нису добро почеле, али имамо још времена да поправимо ситуацију. Ако нам то, не дај Боже, не пође за руком, имамо и завршницу Лиге нација. Верујем да већ од наредне утакмице са Португалијом можемо да преокренемо ситуацију и заиграмо боље у овим квалификацијама - рекао је Краљ за “Глас Српске”.

Најљепши период голманске каријере везује га за репрезентацију и Партизан. Као што национални тим има своје проблеме, тако и “црно-бијели” болују на неки други начин. Бившу јединицу Партизана не напушта оптимизам и вјерује да ће клуб из Хумске изаћи из тешке ситуације. Поздравља именовање Саве Милошевића за тренера, а освојен трофеј у Купу показује да је то био добар потез.

- Резултати нису били као што сви очекујемо, али карактеристика великих клубова је да се издигну из проблема. Биће још појачања колико имам информација и очекујем бољи Партизан. Звезда је на папиру фаворит, али очекујем велику борбу. Саво и ја смо живели заједно, били смо цимери. Из фотеље је прешао на клупу и то је потпуно друга прича. Требало је имати петљу у том моменту узети Партизан који је био у незавидној ситуацији. Консолидовао је екипу, освојио Куп и направио добар посао за неколико месеци. Сада је битно да се направи добар прелазни рок. Желим му срећу у наредној сезони - рекао је Краљ.

Присјетио се и својих играчких дана. Његовој генерацији је тако мало недостајало да оствари велики резултат на великим такмичењима. У Француској су “плави” заустављени у осмини финала, а имали су квалитет за много више. Двије године касније доживјели су бламажу на Европском првенству и то је некако био крај снова те сјајне екипе.

- Непријатне и ружне тренутке не спомињем и трудим се да их заборавим, али су смештени негде у глави и служе као опомена и подсетник. У репрезентацији је увек било лепо. Памтим све наступе на великим такмичењима. Од клупских успеха издвајам наравно улазак у Лигу шампиона са Партизаном - изјавио је Краљ.

Те 2003. године сви којима су црна и бијела боја блиске срцу узвикивали су “живио Краљ”.

- Узвикивао је ко је смео (смијех). Није баш било монархистички. Било је то лепо време, први улазак у Лигу шампиона. Сви који воле Партизан памте ту победу против Њукасла - рекао је бивши голман “црно-бијелих” који је био један од јунака тог тријумфа на “Сент Џејмс парку”.

На питање да ли се види поново у Партизану, јасно одговара.

- Из Партизана никада нисам ни одлазио. Од 14. године сам тамо, прошао све лепе и тешке моменте. Ко је једном у Партизану остаје заувек црно-бели. Сада сам на челу Мачве и професионално водим екипу против Партизана. Чиним све да направимо добар резултат, а сад што је срце подељено то је друга ствар - испричао је Краљ.

Добар посао са Мачвом

Као предсједник клуба из Шапца урадио је веома добар посао. Мачва је млад, али прилично стабилан суперлигаш. Овај тим се на Златибору припремао за нову сезону, а рад екипе надгледао је и први човјек клуба.

- Две године смо у Суперлиги, имали смо успешне сезоне. Подмлађујемо екипу и покушаћемо да направимо искорак. Биће тешко, дуга је година, а дугачак је и прелазни рок. Још два месеца тимови имају за довођење играча. Мачва има позитивну причу и реалне амбиције. Задовољни смо како то све изгледа. Тренутно смо у процесу промене терена на стадиону и стављања дренаже. То су веома битне ствари за игру. Све иде у добром смеру - рекао је Краљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана