ФСС узвраћа: Кога лаже Дени Роуз?

Aгенције
ФСС узвраћа: Кога лаже Дени Роуз?

Фудбалски савез Србије поставио је на Youtube видео снимак под називом "Danny Rose is lying to whom? (Кога лаже Дени Роуз?).

Циљ снимка је да се докаже да је Роуз лажно свjедочио тврдећи да је током цијелог меча био вријеђан на расној основи.

На снимку, који прати меч од интонирања химни до 76. минута, налазе се разне ситуације у којима Дени Роуз има лопту, посебно при извођењу аута, а не чују се никакви увредљиви повици, чак ни када је Роуз кажњен жутим картоном.

Утакмица је завршена општом тучом, која је почела непосредно послије гола Енглеза у судијској надокнади. ФСС кривцем за инцидент сматра бека Сандерленда, који је гол прославио испуцавши лопту у публику, због чега је од судије кажњен другим жутим картоном и аутоматским искључењем.

Дан послије утакмице британски медији изнели су теорију по којој је Роуз систематски вријеђан још од загревања и затим током цијелог меча.

"Почели су одмах када смо почели са загријевањем. Одмах су почели са опонашањем мајмуна и ја сам питао саиграче да ли они то чују. Одговорили су да чују. Сваки пут када бих дотакао лопту, изводили би опонашање мајмуна", тврдио је лијеви бек енглеског тима.

"Током првог полувремена, када сам прилазио да узмем лопту и изводим аут, навијачи су почињали са опонашањем мајмуна, али прво полувреме није било ни близу тако страшно као друго полувреме. Два камена су ме погодила у главу док сам убацивао лопту у терен".

На снимку се види десетак ситуација у којима Роуз изводи аут, а ниједном се не чују крици. У ситуацији када то извођење траје предуго чују се звиждуци, што је типична реакција домаће публике када гост троши вријеме.

Инцидент који се догодио у Крушевцу изазвао је велику буру у енглеској јавности, која повремено подсјећа на предратну еуфорију, и у којој се за Србију траже бизарно високе казне, чак и до 10 година ван европских такмичења.

Притисак на UEFA да Србији изрекне високу казну стиже чак и од британског премијера Дејвида Камерона, а булеварска штампа тврди да казне за расизам нису високе јер су сви чланови руководећих тијела европске куће фудбала бијелци.

Пракса говори да се за раситичке инциденте у европским такмичењима изричу само новчане казне, а највећу су платили Хрвати на ЕП овог љета – 80.000 евра за трећи узастопни инцидент.

Фудбалски савез Србије направио је себи приличну штету саопштењем у сриједу у којем тврди да расистичких повика није било, иако су се они јасно чули на самом крају меча. Из детаљне анализе текста саопштења могло би да се закључи да се тврдња односи само на период прије и у току утакмице, али свјетски медији нису улазили толико далеко у тумачењу, па је кредибилитет нашег савеза био опасно угрожен.

"Као што можете видети на овом видео снимку, током УЕФА ундер-21 утакмице, није било неспортског понашања и вређања противничких играча на расној основи", наводи се у пратећем тексту уз Yоутубе снимак.

UEFA је на инцидент реаговала подужићи оптужницу против оба савеза за општу тучу и против ФС Србије за расизам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана