Алекса Аврамовић, кошаркаш репрезентације Србије, за “Глас Српске”: Капитенска трака остаје у сјећању цијели живот

Милан Зубовић
Алекса Аврамовић, кошаркаш репрезентације Србије, за “Глас Српске”: Капитенска трака остаје у сјећању цијели живот

МАДРИД - Прва виолина Србије у два квалификациона меча за одлазак на ЕП био је Алекса Аврамовић.

Кошаркашу Естудијантеса припала је част да као капитен предводи “орлове” у балону у Финској, што му је дало много самопоуздања па је био најефикаснији играч свог тима. У поразу против Швајцарске (90:92) уписао је 23 поена, а 17 у побједи над домаћом Финском (75:66). Због пандемије вируса корона овај квалификациони прозор одигран је на једном мјесту и само 12 часова након друге утакмице сви играчи већ су били код својих кућа па су полако сабрали утиске.

- Генерално гледано били смо фаворити у обе утакмице, али ситуација је била баш тешка. У првом мечу Швајцарци су нам на почетку убацили седам тројки, опустили се и играли растерећено док је нама било тешко да се вратимо у меч. Ипак, успели смо да поведемо и имали напад за победу, али у томе нисмо успели, мада смо показали карактер те знамо како се борити са неугодним ситуацијама. Другу утакмицу смо контролисали од почетка до краја и ту се видео резултат више тренинга, боље повезаности међу нама, као и боље комуникације. То је рецепт за даље партије, јер смо изгарали на терену. Битно да смо победили Финце који су много квалитетнији од Швајцараца и имају неколико озбиљних појединаца који су годинама у систему. Играли смо чврсто у одбрани од првог минута, о чему сведочи њихових 66 поена - изјавио је Аврамовић за “Глас Српске”.

Личне партије није желио да коментарише, али је поносан на капитенску траку.

- Када играм за репрезентацију нећу да причам о својим партијама. Ту нема појединца већ само екипа. Капитенска трака је ствар престижа и нешто што остаје у сећању за цели живот. Хвала селектору који ми је указао ту част. Пресрећан сам био када сам први пут обукао дрес Србије, а бити капитен те екипе је виши ниво и заиста сам почаствован - истакао је Аврамовић.

Управо је на рачун селектора Игора Кокошкова изнио највише похвала.

- Сјајан тренер који те просто затрпава информацијама и прва три дана смо сазнали све о противницима. Он све тако једноставно сложи да немаш питања већ само да урадиш задато. Врхунски је стручњак, увек смирен и то ме посебно импресионирало код њега. Када је густа ситуација, многи тренери губе живце и галаме, а он је супротност, остаје смирен и одлично контролише емоције. Велики је добитак за Србију - нагласио је Аврамовић.

Србија је већ једном ногом на Европском првенству и за потврду тога потребна јој је једна побједа у трећем прозору идућег фебруара, када ће се састати са Грузијом и Швајцарском.

- Један тријумф је довољан, али ћемо ићи без калкулација против оба тима те да им се реванширамо за поразе. Швајцарци су нас добили, јер су годинама у систему и одлично се познају, док ми увек имамо скоро нов тим те само три дана за уигравање, што је премало. То су биле њихове предности које су искористили, мада ми имамо бољи појединачни квалитет на свакој позицији. Сматрам да имамо позитиван скор, иако је он 2-2, могли смо да добијемо обе утакмице и обезбиједимо пласман на ЕП, али не сумњам да ће на идућем окупљању то потврдити - казао је Аврамовић.

Услови за игру никад нису били специфичнији. Осим тога што није било кошаркаша из Евролиге и НБА строги здравствени прописи због пандемије додатно су закомпликовали ствари, али нису оставили теже посљедице.

- Играли смо у истој дворани, али нисмо били сви у истом хотелу, да бисмо избегли међусобни контакт. По уласку у Финску обавили смо ПЦР тест и, Богу хвала, сви смо били негативни. Празне трибине нису биле нека новина за нас, јер већ неколико месеци играмо тако. Услови нису били баш кошаркашки, мада је све било ОК - рекао је Аврамовић.

Похвале за Илића

Заједно са њим у екипи је био и члан Игокее Далибор Илић, који због повреде није добио прилику.

- Сви момци из екипе су сличних година и дружили смо се свакодневно. Иако је Далибор шест година млађи од мене, познајемо се дуже вријеме и он има кошаркашко тело какво се ретко виђа. Добар је играч, може да покрије неколико позиција и сигурно има још простора за напредак, тако да не сумњам да ће му каријера ићи узлазном путањом те се може очекивати да направи много тога доброг у каријери - рекао је Аврамовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана