Владимир Каралић прошао карантин у Кини, дочекала га изолација у родној Бањалуци: У очима људи видим исти страх

Милијана Латиновић
Владимир Каралић прошао карантин у Кини, дочекала га изолација у родној Бањалуци: У очима људи видим исти страх

БАЊАЛУКА - У очима Бањалучана видим исти страх и узнемиреност као у Кини, слике људи с маскама који чекају у реду пред маркетима су идентичне, а да бисмо као побједници изашли из ове кризе, морамо се придржавати свих мјера које донесу надлежни јер је то једини исправан пут, што је доказала и најмногољуднија земља на свијету.

Тим ријечима је некадашњи фудбалер Борца Владимир Каралић за “Глас Српске” описао слике које свакодневно види на улицама града на Врбасу, упоредивши тренутну ситуацију са оном коју је већ преживио у Кини, гдје је дуже од годину радио као фудбалски тренер дјеце у граду Ђингзо, који је 150 километара удаљен од Вухана, жаришта епидемије у Кини.

Када је прије два мјесеца нашој редакцији преносио утиске из најмногољудније земље свијета која се суочила са вирусом корона, Каралић каже да није ни слутио да ће га иста ситуација задесити и у родном граду.

- Допутовао сам у Бањалуку прије нешто више од мјесец дана. Већ тада се вирус ширио Европом. Када смо слетјели у Абу Даби, прегледали су нас и измјерили нам температуру. Свакога ко је имао температуру вишу од 37 степени задржали су тамо. На срећу, били смо добро и наставили смо путовање ка Српској - испричао је Каралић.

Свјестан чињенице да је допутовао из земље која се даноноћно борила против смртоносног вируса, те да овдје има породицу и бројне пријатеље, сам себи је одредио карантин од 14 дана да би био сигуран да је све у реду и да никоме од својих ближњих неће пренијети вирус.

Каралић каже да су мјере које надлежни предузимају у Српској како би зауставили ширење вируса корона сличне онима које су доносили експерти у Кини.

- Наши људи су по природи опуштенији, па још има оних који се не придржавају правила, док Кинезе одликује челична дисциплина. Сматрам да мјере могу бити и оштрије. У граду у којем сам становао у Кини, гдје је број заражених био минималан, имали смо дозволу да један члан породице сваки други дан може изаћи у куповину на два сата, док је у градовима са већим бројем обољелих излазак био одобрен на седмичном нивоу. Ситуација у Кини се стабилизује, што значи да је та земља ограничавањем кретања успјела из ове ситуације изаћи као побједник - нагласио је Каралић.

Додао је да је добро што се већина грађана Српске придржава прописаних мјера, носе маске и поштују прописану удаљеност у редовима испред маркета.

- Не плашим се, већ сам огуглао на све ово, али није нимало пријатна ситуација. С обзиром на пооштрене мјере, вријеме углавном проводим са сином Марком. Играмо шах или шутирамо лопту у дворишту, да донекле надокнадимо изгубљене тренинге и останемо у форми - додао је Каралић.

Солидарност

Владимир Каралић истиче да су становници Српске безброј пута показали солидарност, те да тако треба да буде и у доба короне.

- Показали смо да знамо да се носимо са тешким ситуацијама, преживјели смо земљотрес и поплаве, преживјећемо и ово. Вјерујем да ћемо се извући из свега овога и да ћемо и када криза прође бити још више солидарни - поручио је Каралић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана