Видео који приказује унутрашњост совиног уха згрозио људе: Волио бих да ово нисам видио

ГС
Видео који приказује унутрашњост совиног уха згрозио људе: Волио бих да ово нисам видио

Интернетом кружи видео који приказује унутрашњост совиног уха, а занимљива снимка је изазвала различите реакције.

На снимку је приказан стручњак за животиње како држи малу сову, а затим камера зумира њено ухо. Унутар уха виде се жлијезде и мишићи који изгледају изненађујуће сложено и необично. Многи нису ни знали да сове имају уши испод перја које га крије.

Видео је изазвао различите реакције међу гледатељима, многи су били шокирани и начисто згрожени призором унутрашњег уха сове. Неки су изразили своје нелагодности и оцијенили призор језивим, док су други били задивљени сложеношћу анатомије совиног уха.

"Мени изгледа стварно језиво.. зашто је то тако??", написала је једна корисница, док је други написао: "То је лудо", а трећи је наставио с примједбом: "Није ни чудо што могу чути километрима далеко". "Увијек сам мислио да су без ушију", "Како могу поништити оно што сам видио?", само су неки од коментара људи испод видеа који има готово три милиона прегледа.

Док друге птице имају, по правилу, мале округле слушне отворе, у сова су ти отвори окомито издужени и готово дуги скоро колико и сама глава. Међутим, слушни отвори им нису смјештени симетрично - десни је мало изнад лијевог.

Та асиметрија је од врсте до врсте мање или више изражена, али постоји код свих. Осим тога, многе сове имају упадљив "вео" око очију од паперјастог вјенца који усмјерава звук према ушима. Заједно с пернатим ушима, тај вео им служи за показивање расположења и често су упадљиве боје. Улогу слушних шкољки играју кратка и тврда пера која су смјештена испред и иза слушног отвора и помажу при одређивању смјера звука. Из истог разлога, сове имају ширу лубању него већина птица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана