Вицеви о познатима забава за цијели свијет

С. Јикић, М. Миљић
Вицеви о познатима забава за цијели свијет

На свијету готово да нема особе која због својих поступака или изјава макар једном није била предмет неке шале, а на то нису "имуни" ни познати спортисти, глумци, пјевачи... Тако су настали бројни вицеви, фотомонтаже, постери на "вукајлији", "Фејсбук" странице у којима су предмет исмијавања управо разне звијезде и звјездице.

Ипак, док се неки само повремено "појаве", други су из неког разлога редовно "главни актери" разних шала. Неки се од њих љуте, други се и сами смију, а трећи такве шале игноришу. Понекад су вицеви и шале симпатични, али по мишљењу многих, неријетко се пређе граница доброг укуса.

Чак Норис

Без обзира на то да ли сте икада погледали неки филм или серију у којој глуми Чак Норис, сигурно сте чули барем један виц у којем је главни јунак овај глумац.

Да је Чак Норис дефинитивно омиљена тема разних шаљивџија широм свијета, показује и то да постоје интернет странице и књиге које садрже вицеве о глумцу познате као "Чињенице о Чак Норису".

 - Чак Норис не носи сат....зато што он одлучује колико је сати, кад Чак Норис сијече лук не плаче он него лук, Чак Норис може да дијели нулом, Чак Норис може да подијели атом на два дијела.....голим рукама - само су неки од њих.

Глумац је предмет вицева постао крајем 2005. године захваљујући серији "Вокер - тексашки ренџер".

Серија је трајала осам година и била је веома гледана, али је Вокер према мишљењу многих био веома иритантан, досадан, хронично недуховит и пун контрапродуктивног националног поноса. Исмијавање Вокера и филмског стереотипа "сам против свих" прешло је полако на Нориса и његова филмска каријера која је трајала од 1969. до 2005. претворила се тако у карикатуру, пародију и виц.

Норис се никада није отворено љутио због исмијавања, чак је и сам у неколико наврата писао шале о себи, али је ипак 2007. године тужио издавачку кућу "Gotham Books" која је објавила књигу "Истина о Чаку Норису: 400 чињеница о највећем човјеку на свијету".

Тенисери

Протеклих мјесеци веома често на мети шаљивџија је  и шпански тенисер Рафаел Надал и то искључиво због тога што у финалима тениских турнира губи од Новака Ђоковића, тачније због сребрних тањира које добија као другопласирани.

Тако су настали бројни вицеви и постери који се објављују на "вукајлији", а портал "Њуз.нет " је чак објавио (лажну, наравно) причу о томе како је Надал од предсједника Србије Бориса Тадића добио "Карађорђев тањир". Славног спортисту најчешће зезају да би требало да отвори ресторан јер сада има комплетан сет тањира.

У вицевима о Надалу често се спомињу и Новак и Роџер Федерер, а Рафа обично прође најгоре.

Један од најпознатијих вицева о њему је "Расправљају се Надал и Федерер и каже Надал: Ја сам за тебе Бог. А Федерер ће на то: Џаба си ти за мене Бог када сам ја за тебе Новак Ђоковић".

Шта о вицевима мисли популарни Рафа, није познато.

И сам Ђоковић понекад је на мети шала, али не толико често, односно углавном послије побједа на великим турнирима. Тада настају фотомонтаже и вицеви у којима се Новак велича. Један од најпознатијих је "Како гласи нова компарација? Добар, бољи, најбољи, Чак Норис, Новак Ђоковић".

Новаку, судећи према досадашњим изјавама, овакве шале ни најмање не сметају.

Марко Пантелић

Када је о шалама о спортистима са ових простора ријеч, тешко да има веће "звијезде" од српског фудбалера Марка Пантелића. На свим друштвеним мрежама могу се пронаћи вицеви о Пантелићу, а на "Фејсбуку" постоји профил "Пантела официјални фенпејџ".

"Пантела", односно младић који креира профил има готово 100.000 обожавалаца, а свакодневно се шали на рачун Пантелића. "Пантела" редовно пише статусе на којима коментарише актуелне догађаје, догодовштине са "кумаром" (фудбалером Дејаном Станковићем) и Жигаром (Николом Жигићем), а статусе коментаришу хиљаде корисника.

Фразе "голгетер расни", "орган типа срце", "лопта колорита оранж", "љубац величине океана типа Атланцког" које свакодневно користи "Пантела" већ су ушле у ширу употребу.

Многи су очекивали да ће Марко Пантелић поднијети тужбу због крађе идентитета, али је он изјавио да му је "Пантела" симпатичан.

Иначе, шале на његов рачун кренуле су послије неколико његових неспретних изјава.

Ивана Жигон

Мимо своје воље на мети се неочекивано нашла и глумица из Србије Ивана Жигон, па су "Твитер" и "Фејсбук" претрпани вицевима на њен рачун.

Многе је, међутим, наљутила чињеница да се у овом случају исмијава њена посвећеност Православној цркви и начин изражавања, односно коришћење архаичних ријечи.

"Ивана Жигон је пола жена пола Видовдан, Ивана Жигон не љуби, она целива. Ивана Жигон се не љути, она се срди, Ивана Жигон не позива телефоном, она васпоставља везу" само су неке од пошалица на њен рачун.

Иванину слику су чак ставили на новчаницу од 1.389 динара.

Глумица никада није хтјела да да коментар уз образложење да не зна шта су "Фејсбук" и "Твитер".

Анђелинина нога

Избачена нога Анђелине Џоли за само неколико дана постала је прави хит на интернету и предмет опште "зезанције". Анђелина се на додјели "Оскара" појавила у дугој "Версаће" хаљини са огромним шлицем, а приликом позирања фоторепортерима заузела је неприродну позу и избацила премршаву и преблиједу десну ногу што није прошло непримијећено.

Само неколико часова касније интернет су преплавиле разне фотомонтаже њене ноге. Отворен је и "Твитер" налог на тему Анђелинина нога, а фотомонтаже, односно своје верзије Анђелинине ноге каче буквално сви.

Ко је "погодан" за шалу

Социолог Иван Шијаковић појашњава да су за шалу најпогодније оне особе које су препознатљиве по посебном типу говора, изгледа, понашања или гестикулације.

Додаје да оне, као такве, дају доста "материјала" људима који желе да збијају шале или вицеве на њихов рачун.

- Ипак, све постаје дегутантно када се покушава на сваки начин направити шала која задире у психолошка стања личности, говорне или тјелесне карактеристике те се на бази тога покушава "нарушити" њихов имиџ у јавности. Неке особе су погодније за шалу јер се могу сврстати у категорију "слабијих" особа од којих не пријети опасност - казао је Шијаковић. Додаје да је понекад и ријеч о љубомори према успјешним и богатим људима па им се тако жели напакостити.

Психолог Александар Милић наглашава да вицеви и шале о познатима углавном представљају једну врсту релаксације и забаве.

- Вицеве и шале о познатима углавном стварају људи који нису окупирани неком својом другом креативношћу - рекао је Милић.

Истиче да су вицеви и шале о познатима углавном повезани са оним особама које својим особинама дају погодност да се та потреба веже за њих, њихове изјаве, поступке, изглед, статус и имиџ.

- Сама особа може дати повода за вицеве и шале о себи. Проблем се јавља када та "духовитост" пређе границу доброг укуса - рекао је Милић.

Ипак, додаје, ако се све задржи у одређеним границама, у оваквим вицевима и шалама, нема ничег лошег.

Индира Радић

Посебан "случај" свакако је фолк пјевачица Индира Радић која је истог трена када је на интернету постављена њена пјесма "Марија" постала предмет општег исмијавања. Индира је, наиме, наводно пјесму отпјевала на француском, али ни они који добро знају француски нису разумјели ни једну једину ријеч. Кренуле су шале на њен рачун, а једна од најпознатијих је да ће Француска повући признање Косова, ако Индира повуче пјесму.

Пјесму су на "Јутјубу" преслушали милиони корисника који су оставили стотине хиљада коментара и шала на рачун Индире у којима се, између осталог, каже да је пјевачица измислила нову српску ријеч - прожрднула и индирски језик.

Остали

Многи познати се повремено нађу на мети шаљивџија, па се о њима једно вријеме причају вицеви.

То је био случај и са хрватском пјевачицом Северином послије чувеног "кућног снимка". Честе су и шале на рачун Лепе Брене, Саше Поповића, Џеја, Јелене Карлеуше...

Шаљивџијама је све омиљенији и млади пјевач Џастин Бибер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана