Топ 10 документараца: Проведите вријме код куће на најбољи начин

Агенције
Топ 10 документараца: Проведите вријме код куће на најбољи начин

Немабољег начина да окупирате и скренете мисли од гледања доброг документарног филма

Иако би се могло рећи да у времену у којем живимо, када све камера биљежи и преноси често из минута у минут, могло би се рећи да потреба за документарним филмовима је све мања, али то ипак није истина. Баш супротно, желимо да видимо више, а овај формат је најбољи начин да то учинимо. Сада када треба да останемо код куће, један од начина да употпуните ,на прави начин, боравак је добар докуменатрни филм, зато смо саставили листу :

''Двадесет стопа до звијезда'' (Twenty Feet From Stardom)

Добитник Оскара и најбољи документарац по оцjени америчких критичара, истражује радни миље и судбине пратећих вокала у земљи најзаслужнијој за развој савремене поп музике.

''Ејми'' (Amy)

Филм садржи до сада невиђене архивске снимке и говори о трагичној причи испричаној њеним ријечима. Ејми Вајнхаус је умрла у 27. години живота, 27. јула 2011. године, од тровања алкохолом. Била је таленат који се рађа једном у генерацији. Писала је пјесме и пјевала од срца, остављајући публику опчињену њеном магијом. Трагично је што се због својих проблематичних веза, глобалног успјеха и нестандардног начина живота под лупом медија потпуно емотивно распала.

''Слушај ме, Марлоне'' (Listen to Me Marlon)

Филм јуе о једној од најутицајнијих личности двадесетог вијека, мушки еквивалент Мерилин Монро, двоструки добитник Оскара за најбољег главног глумца, рођен 3. априла 1924. године у Омахи (Небраска, САД), као узор младих глумачких нараштаја и једна од најплаћенијих филмских звијезда у Холивуду.

“Живот у ружичастом” (La Bie en Rose)

Филм Оливјеа Дана “Живот у ружичастом” (La Bie en Rose, 2007), назван по једној од најпознатијих пjесама Едит Пјаф (1915-1963), приказује пут који је она прешла од одрастања у сиромашном кварту Париза до статуса врхунског свjетског забављача.То је музичка биографија испричана хронолошки наизменично, с Едит Пјаф у различитим периодима.

''Life Itself''

Филм о животу и каријери познатог филмског критичара и друштвеног коментатора Роџера Еберта.

“Човjек на жици” (Man on Wire)

Прича о одважном, али илегалном преласку Филипеа Петија преко жице између торњева Свjетског трговинског центра у Њујорку 1974. године. Тај догађај поједини људи сматрају умjетничким злочином вијека.

''Човјек гризли'' (Grizzly Man)

Прича о ексцентричном заљубљенику у медвjеде, његовом животу и његовој ироничној смрти. Филм који је ветерана Вернера Херцога након 30 година каријере претворио у име које је познато и повременим излетницима у свијет филма.

''Разговори с убицом: Ted Bundy'' (Conversations with a killer)

Велики број серијских убица има дијагнозу малигног нарцизма па често пате од заблуде о величини. Једна од импликација Нетфликсовог серијала ''Разговори с убицом: Ted Bundi'' јесте да је Ted Bundy, један од најпознатијих америчких серијских убица, непрестано манипулисао медијима и новинарима који су га интервјуисали како би хранио величанствени наратив о себи, свом лику и ''дjелу”.

''Напуштање Недођије''

ХБО документарац је експлозиван и узнемирујући – јер фокусира се на приче два мушкарца који свjедоче о томе како их је у дjетињству сексуално злостављао Мајкл Џексон. Како Џексон, иако оптуживан, никада није био осуђен за сексуално злостављање маљолетника – редитељ филма показује зашто је то тако и колику моћ и утицај једна поп звијезда има на свијет у ком живимо

“Прекрасна милост” (Amazing Grace)

Документарац о краљици соула Аретхи Франклин врти се око њеног легендарног наступа у Лос Анђелесу 1972. године. С модерним технологијама звук који је тада снимљен невјероватно је бољи, живљи, инспиративнији.Овај филм је занимљив због тога што, иако је документарац о Аретхи, пјевачицу мало видимо у њему.(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана