Top 10 dokumentaraca: Provedite vrijme kod kuće na najbolji način

Agencije
Top 10 dokumentaraca: Provedite vrijme kod kuće na najbolji način

Nemaboljeg načina da okupirate i skrenete misli od gledanja dobrog dokumentarnog filma

Iako bi se moglo reći da u vremenu u kojem živimo, kada sve kamera bilježi i prenosi često iz minuta u minut, moglo bi se reći da potreba za dokumentarnim filmovima je sve manja, ali to ipak nije istina. Baš suprotno, želimo da vidimo više, a ovaj format je najbolji način da to učinimo. Sada kada treba da ostanemo kod kuće, jedan od načina da upotpunite ,na pravi način, boravak je dobar dokumenatrni film, zato smo sastavili listu :

''Dvadeset stopa do zvijezda'' (Twenty Feet From Stardom)

Dobitnik Oskara i najbolji dokumentarac po ocjeni američkih kritičara, istražuje radni milje i sudbine pratećih vokala u zemlji najzaslužnijoj za razvoj savremene pop muzike.

''Ejmi'' (Amy)

Film sadrži do sada neviđene arhivske snimke i govori o tragičnoj priči ispričanoj njenim riječima. Ejmi Vajnhaus je umrla u 27. godini života, 27. jula 2011. godine, od trovanja alkoholom. Bila je talenat koji se rađa jednom u generaciji. Pisala je pjesme i pjevala od srca, ostavljajući publiku opčinjenu njenom magijom. Tragično je što se zbog svojih problematičnih veza, globalnog uspjeha i nestandardnog načina života pod lupom medija potpuno emotivno raspala.

''Slušaj me, Marlone'' (Listen to Me Marlon)

Film jue o jednoj od najuticajnijih ličnosti dvadesetog vijeka, muški ekvivalent Merilin Monro, dvostruki dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca, rođen 3. aprila 1924. godine u Omahi (Nebraska, SAD), kao uzor mladih glumačkih naraštaja i jedna od najplaćenijih filmskih zvijezda u Holivudu.

“Život u ružičastom” (La Bie en Rose)

Film Olivjea Dana “Život u ružičastom” (La Bie en Rose, 2007), nazvan po jednoj od najpoznatijih pjesama Edit Pjaf (1915-1963), prikazuje put koji je ona prešla od odrastanja u siromašnom kvartu Pariza do statusa vrhunskog svjetskog zabavljača.To je muzička biografija ispričana hronološki naizmenično, s Edit Pjaf u različitim periodima.

''Life Itself''

Film o životu i karijeri poznatog filmskog kritičara i društvenog komentatora Rodžera Eberta.

“Čovjek na žici” (Man on Wire)

Priča o odvažnom, ali ilegalnom prelasku Filipea Petija preko žice između tornjeva Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku 1974. godine. Taj događaj pojedini ljudi smatraju umjetničkim zločinom vijeka.

''Čovjek grizli'' (Grizzly Man)

Priča o ekscentričnom zaljubljeniku u medvjede, njegovom životu i njegovoj ironičnoj smrti. Film koji je veterana Vernera Hercoga nakon 30 godina karijere pretvorio u ime koje je poznato i povremenim izletnicima u svijet filma.

''Razgovori s ubicom: Ted Bundy'' (Conversations with a killer)

Veliki broj serijskih ubica ima dijagnozu malignog narcizma pa često pate od zablude o veličini. Jedna od implikacija Netfliksovog serijala ''Razgovori s ubicom: Ted Bundi'' jeste da je Ted Bundy, jedan od najpoznatijih američkih serijskih ubica, neprestano manipulisao medijima i novinarima koji su ga intervjuisali kako bi hranio veličanstveni narativ o sebi, svom liku i ''djelu”.

''Napuštanje Nedođije''

HBO dokumentarac je eksplozivan i uznemirujući – jer fokusira se na priče dva muškarca koji svjedoče o tome kako ih je u djetinjstvu seksualno zlostavljao Majkl Džekson. Kako Džekson, iako optuživan, nikada nije bio osuđen za seksualno zlostavljanje maljoletnika – reditelj filma pokazuje zašto je to tako i koliku moć i uticaj jedna pop zvijezda ima na svijet u kom živimo

“Prekrasna milost” (Amazing Grace)

Dokumentarac o kraljici soula Arethi Franklin vrti se oko njenog legendarnog nastupa u Los Anđelesu 1972. godine. S modernim tehnologijama zvuk koji je tada snimljen nevjerovatno je bolji, življi, inspirativniji.Ovaj film je zanimljiv zbog toga što, iako je dokumentarac o Arethi, pjevačicu malo vidimo u njemu.(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana