Сви га памте по скромности и доброти: Деда Ђорђе више није чувар гробља на Зејтинлику, ево ко га је замијенио

GS
Foto: Архива

Добар дан. Ја сам Крстимир. Добро нам дошли, тако госте, уз топао осмијех и чврст стисак руке, дочекује нови чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну.

Наслиједио је 94-годишњег Ђорђа Михаиловића, легендарног чувара, који је, како Крстимир Цопас (Тзопас) каже, рођен у чуварској кућици на Зејтинлику, ту провео детињство, младост и цијели живот.

На питање да ли и његови потомци леже на гробљу, па је тако добио посао, он каже да нема потомака на Зејтинлику, него је то мјесто добио захваљујући повјерењу које је стекао.

– Ја сам већ 30 година у Солуну. Сарађивао сам кроз грађевинску фирму у којој сам радио са нашим конзулатом овдје, и стекао сам повјерење, тако да су ми понудили да постанем чувар – прича Крстимир, пише Телеграф.

Претходно се причало да ће деда Ђорђа наследити његов некадашњи замјеник Предраг Недељковић из Краљева, али пошто му је крајем прошле године истекао уговор, није му продужен.

Министар спољних послова Никола Селаковић написао је 24. децембра прошле године на Инстаграму да ће “држава умјети да заштити нашег честитог старину Ђорђа Михаиловића и наше војничко гробље Зејтинлик од самовоље, бахатости и недоличног понашања појединаца. Чувари наше светиње могу да буду само изванредни људи, који су морално и на сваки други начин достојни величине наших предака на Солунском фронту, а Предраг Недељковић није таква особа”, преноси Српскаинфо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана