Спољнотрговинска комора: На једном мјесту информације о финансирању туристичког сектора

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

САРАЈЕВО - Спољнотрговинска комора БиХ данас, на Свјетски дан туризма, званично промовише Онлајн финансијски директоријум намијењен туристичком сектору у БиХ, који је свеобухватни документ са информацијама о доступним изворима финансирања за овај сектор.

Из Спољнотрговинске коморе поручују да сви заинтересовани могу претражити директоријум на веб-страници "Туризам БиХ" /turizambih.ba/Online-Finansijski-Direktorij.pdf/,те на једном мјесту пронаћи основне смјернице како се пријавити за посебне линије субвенционисања, зајмове и слично, те како припремити потребну документацију и објашњење терминологије из свијета финансија.

Онлајн финансијски директоријум је покренуо УСАИД-ов Пројекат развоја одрживог туризма у БиХ.

"Познато нам је да је туристичка индустрија у БиХ доживјела значајан раст посљедњих година у виду броја туристичких долазака и ноћења. У 2019. години број туристичких долазака је био већи за 25,6 одсто него у 2017. Пандемија ковида 19 је зауставила тај позитивни тренд гдје смо били свједоци увођења многих ограничења у путовањима и уопште у кретању људи", наводи се у саопштењу и додаје да је у овој години дошло до ублажавања мјера и споријег опоравка туризма. У периоду јануар-јул туристи су остварили 460.653 посјете, што је више за 76,9 одсто, те 1.093.239 ноћења, што је више за 70,4 одсто у односу на исти период 2020. године.

Број ноћења домаћих туриста већи је за 76,4 одсто, док је број ноћења страних туриста већи за 64,2 одсто у односу на исти период лани. У укупно оствареном броју ноћења, учешће домаћих туриста је 52,3 одсто, док је 47,7 одсто учешће страних туриста. У структури ноћења страних туриста највише ноћења остварили су туристи из Србије 20,8 одсто, Уједињених Арапских Емирата 16,5 одсто, Хрватске 10,2 одсто, Саудијске Арабије 7,1 одсто, Њемачке 4,3 одсто, Црне Горе 3,4 одсто, Кувајта 3,3 одсто, Словеније 3,2 одсто и Турске три одсто, што је укупно 71,8 одсто.

Туристи из осталих земаља остварили су 28,2 одсто ноћења. Када је ријеч о дужини боравка страних туриста, на првом мјесту је Финска са просјечним задржавањем од 6,5 ноћи, Иран са 5,9 ноћи, Летонија са 4,4 ноћи и Јужна Кореја са 4,3 ноћи. Према врсти смјештајног објекта, највећи број ноћења остварен је у оквиру дјелатности хотели и сличан смјештај са учешћем од 92,6 одсто.

Чланови Групације за туризам и угоститељство при Спољнотрговинској комори БиХ, суочавајући се са свим изазовима и потешкоћама у туризму, затражили су од надлежних институција низ мјера и иницијатива како би се донекле олакшало пословање туристичким дјелатницима. "Осим свих новонасталих проблема узрокованих пандемијом ковида 19, велики проблем туризму БиХ представља и визни режим, због чега је потребно поједноставити и олакшати добијање визе за држављање земаља који су показали интересовање за БиХ", наводи се у саопштењу.

Имајући у виду да су туристички радници највише изложени зарази и да представљају ризик за убрзано ширење пандемије на остале становнике, они сматрају да их треба уврстити у приоритетну групу при вакцинисању. Пандемија ковида 19 показала је да је туристички сектор осјетљива категорија и да ће се и у наредном периоду све већа пажња требати посвећивати здравственим стандардима и превенцији.

Предсједник Групације за туризам и угоститељство први Спољнотрговинској комори БиХ Драган Богданић рекао је да су претходне двије године биле пуне изазова за туристичку браншу и да га радује чињеница да је овај сектор доживио одређени опоравак у односу на прошлу годину, у којој је туристичка активност у одређеним тренуцима била потпуна престала. "Главни задатак нас туристичких радника у наредном периоду биће обезбјеђивање безбједних дестинација за путовање у свјетлу епидемије вируса корона", навео је Богданић.

Богданић је апеловао на све колеге да се придржавају епидемиолошких мјера, а грађане да се вакцинишу и на тај начин створе безбједно окружење, првенствено за нормалан рад и живот, а потом и за путовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана