Spoljnotrgovinska komora: Na jednom mjestu informacije o finansiranju turističkog sektora

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

SARAJEVO - Spoljnotrgovinska komora BiH danas, na Svjetski dan turizma, zvanično promoviše Onlajn finansijski direktorijum namijenjen turističkom sektoru u BiH, koji je sveobuhvatni dokument sa informacijama o dostupnim izvorima finansiranja za ovaj sektor.

Iz Spoljnotrgovinske komore poručuju da svi zainteresovani mogu pretražiti direktorijum na veb-stranici "Turizam BiH" /turizambih.ba/Online-Finansijski-Direktorij.pdf/,te na jednom mjestu pronaći osnovne smjernice kako se prijaviti za posebne linije subvencionisanja, zajmove i slično, te kako pripremiti potrebnu dokumentaciju i objašnjenje terminologije iz svijeta finansija.

Onlajn finansijski direktorijum je pokrenuo USAID-ov Projekat razvoja održivog turizma u BiH.

"Poznato nam je da je turistička industrija u BiH doživjela značajan rast posljednjih godina u vidu broja turističkih dolazaka i noćenja. U 2019. godini broj turističkih dolazaka je bio veći za 25,6 odsto nego u 2017. Pandemija kovida 19 je zaustavila taj pozitivni trend gdje smo bili svjedoci uvođenja mnogih ograničenja u putovanjima i uopšte u kretanju ljudi", navodi se u saopštenju i dodaje da je u ovoj godini došlo do ublažavanja mjera i sporijeg oporavka turizma. U periodu januar-jul turisti su ostvarili 460.653 posjete, što je više za 76,9 odsto, te 1.093.239 noćenja, što je više za 70,4 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Broj noćenja domaćih turista veći je za 76,4 odsto, dok je broj noćenja stranih turista veći za 64,2 odsto u odnosu na isti period lani. U ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih turista je 52,3 odsto, dok je 47,7 odsto učešće stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije 20,8 odsto, Ujedinjenih Arapskih Emirata 16,5 odsto, Hrvatske 10,2 odsto, Saudijske Arabije 7,1 odsto, Njemačke 4,3 odsto, Crne Gore 3,4 odsto, Kuvajta 3,3 odsto, Slovenije 3,2 odsto i Turske tri odsto, što je ukupno 71,8 odsto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 28,2 odsto noćenja. Kada je riječ o dužini boravka stranih turista, na prvom mjestu je Finska sa prosječnim zadržavanjem od 6,5 noći, Iran sa 5,9 noći, Letonija sa 4,4 noći i Južna Koreja sa 4,3 noći. Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 92,6 odsto.

Članovi Grupacije za turizam i ugostiteljstvo pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, suočavajući se sa svim izazovima i poteškoćama u turizmu, zatražili su od nadležnih institucija niz mjera i inicijativa kako bi se donekle olakšalo poslovanje turističkim djelatnicima. "Osim svih novonastalih problema uzrokovanih pandemijom kovida 19, veliki problem turizmu BiH predstavlja i vizni režim, zbog čega je potrebno pojednostaviti i olakšati dobijanje vize za državljanje zemalja koji su pokazali interesovanje za BiH", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da su turistički radnici najviše izloženi zarazi i da predstavljaju rizik za ubrzano širenje pandemije na ostale stanovnike, oni smatraju da ih treba uvrstiti u prioritetnu grupu pri vakcinisanju. Pandemija kovida 19 pokazala je da je turistički sektor osjetljiva kategorija i da će se i u narednom periodu sve veća pažnja trebati posvećivati zdravstvenim standardima i prevenciji.

Predsjednik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo prvi Spoljnotrgovinskoj komori BiH Dragan Bogdanić rekao je da su prethodne dvije godine bile pune izazova za turističku branšu i da ga raduje činjenica da je ovaj sektor doživio određeni oporavak u odnosu na prošlu godinu, u kojoj je turistička aktivnost u određenim trenucima bila potpuna prestala. "Glavni zadatak nas turističkih radnika u narednom periodu biće obezbjeđivanje bezbjednih destinacija za putovanje u svjetlu epidemije virusa korona", naveo je Bogdanić.

Bogdanić je apelovao na sve kolege da se pridržavaju epidemioloških mjera, a građane da se vakcinišu i na taj način stvore bezbjedno okruženje, prvenstveno za normalan rad i život, a potom i za putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana