Секте немају циљне групе, свако може да буде жртва

Данијела Бајић
Секте немају циљне групе, свако може да буде жртва

Иако многи мисле да су проницљиви, јаки и да их као такве нико не може да превари и увуче у неку секту, примјери из живота показују супротно. Велики број сатанистичких секти, којима су нарочито подложни млади, присутан је и у БиХ, а њихови обреди се, према ријечима упућених, одвијају под велом тајни на удаљеним и забаченим мјестима, а то су најчешће гробља, шуме и тврђаве.

Аларм за узбуну пали случај из Новог Сада, гдје је млади брачни пар прво усмртио своје двоје дјеце, а потом заједно извршио самоубиство скоком са 13 спрата, а био је дио сатанистичког култа Темпле оф Сет. Упућени упозоравају на то да је питање дана када би се такво нешто могло десити и у БиХ, гдје се јако мали број људи, прије свега, антрополога бави овим проблемом.

Професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Небојша Мацановић истакао је за “Глас Српске” да су сатанистичке секте присутне и на подручју БиХ, али да не постоје валидна сазнања о томе које тачно организације егзистирају на овим просторима, јер је њихово дјеловање прикривено.

- Њихови обреди се одвијају под велом тајни на удаљеним и забаченим мјестима, а то су најчешће гробља, шуме и тврђаве. Често у медијима можемо видјети информације о оштећеним гробним плочама, проваљеним црквама, уништеним олтарима, остацима животињске крви, поломљеним крстовима и слично, које често могу указати на то да се на тим мјестима изводио обред или сатанистички ритуал - казао је Мацановић.

Црна ружа

Додао је да је Црна ружа сатанистичка секта о којој се на просторима бивше Југославије највише говорило. Тако да је, нагласио је он, вјероватно и даље то једна од најприсутнијих сатанистичких секти на овом подручју.

- Оно што је проблем када је у питању БиХ јесте то што се јако мали број људи, прије свега, антрополога бави овим проблемом. Раније су у склопу полиције постојала и посебна одјељења која су се бавили овом проблематиком, данас то није случај. Ово је ипак још табу тема на нашим просторима о којој се јако мало говори, иако често бројни детаљи указују на то да су жртве биле чланови неке сатанистичке секте - казао је Мацановић.

Психолог и психотерапеут Јелена Милић сматра да нови религијски култови апсорбују људе, без обзира на њихова ранија религијска опредјељења. Циљ им је, каже, ширење нове идеологије којом чине људе зависним, које увелико окупирају новим вриједностима, културама, обичајима, намећући им своја правила у понашању, исхрани, комуникацији, интимним везама са другим особама и строго забрањеним дружењима са другима, као основна правила једне секте. Основни задатак је експлоатација, духовна, временска и материјална.

- У врховима секти су људи разне религијске припадности. Доминантна је та дискреција функционисања секти са доминацијом репресивних мјера за оне који прекрше те норме. Изражени су и притисци на људе, немогућност да изађу из секте све до репресивних мјера или суицидних исхода. Њима није дозвољена приватност, комуникација са другима који нису у секти, оснивање породица и тако даље. Смисао тих организација је експлоатација људи који су мање познати и држе се у тајности. Иако је дискреција ту основна и број секти непознат, дефинитивно се осјећа све већа присутност - прича за “Глас” Милићева.

Према њеним ријечима, чланови секте се могу препознати по необичној култури, обичајима, више су затворени, повучени, нису пословно и породично остварени.

- Избјећи их можемо тако што не долазимо на мјеста гдје се они састају, гдје их иначе можемо видјети, не доводимо се у ситуације уопште да уђемо у неку комуникацију са њима, нити дозвољавамо да нам приђу са намјером да подијеле нешто са нама - казала је Милићева и додала да се људи који упадају у неку секту ријетко обраћају за психичку помоћ.

Већина њих, нагласила је Милићева, свакако осјећа тај притисак, они одлазе у фантазме, у нереални свијет.

- Логично да су асоцијални и социјално дисфункционални, изузев својих кругова. Њихов мото је излазак у слободан свијет и уједно се ослобађају тог култног и хуманог живота - рекла је Милићева.

Насиља, убиства, самоубиства

Свештеник Миладин Митровић, предсједник Императорско-православно-палестинског друштва Републике Српске, рекао је да су сатанизам или ђавоманија окултно-религијске идеје, култови и организације које су антитеза хришћанству и у супротности су са моралним и правним институцијама прихваћеним у друштву. Другим ријечима речено, сатанизам је, казао је Митровић, идеологија обожавања зла (насиља, убиства, самоубиства), коју карактерише одсуство унутрашњих принципа.

 Сатанизам се може издефинисати као скуп окултних религија, учења, у ширем смислу, заснованих на обожавању демона који су “извор зла”, директно супротстављајући се хришћанском моралу и етици. Оно се као учење формира око лика ђавола (сатане), чије постојање и учење о његовом поријеклу објашњено у јудео-хришћанској традицији, допуњујући и развијајући ову слику о њему, о чему свједочи главни сатански симболи као што су обрнути крст, број 666 и козја глава - истакао је Митровић.

Додао је да је формирање модерног сатанистичког учења почиње у 19. вијеку и повезује се са секуларизацијом свијести, романтизацијом слике сатане у Европи, културе и одбацивања хришћанске моралне и правне традиције.

- Сатанизам постаје екстремни израз хедонизма и слободе од унутрашњег моралног ограничења. Савремени сатанисти углавном позајмљују идеје и ритуале од разних многобожачких култова који обожавају “мрачне богове”. Главни циљ сатанизма је довођење човјека до умно-психичког поремећаја, губитка контроле над здраворазумским поимањем реалнога живота, што у крајњем циљу доводи до самоубиства - нагласио је Митровић.

Генерално све секте у својој суштини, према његовим ријечима, представљају изопачену интерпретацију и скрнављење моралних начела и учења присутних искључиво у традиционалним религијама - хришћанству, исламу и јудаизму.

- Агресивно наметање секташког учења носи прије свега манипулативни карактер који за циљ има негирање моралних вриједности и принципа узајамног поштовања у друштву. На тај начин секте имају погубан утицај на како човјека, тако и на друштво и заједницу у цјелини - казао је Митровић.

Закон о слободи вјере и правном положају цркава и вјерских заједница у БиХ, истакли су у Министарству правде БиХ, уређује јединствени правни оквир у којем ће све цркве и вјерске заједнице дјеловати и бити изједначене у правима и обавезама без икакве дискриминације.

- Овим законом гарантује се сваком човјеку право на слободу савјести и вјере у складу са Уставом, највишим међународним стандардима људских права садржаних у међународним декларацијама и конвенцијама о слободи савјести и вјере, који су саставни дио Устава и правног система БиХ - истакли су у овом министарству.

У регистар цркава и вјерских заједница, који води Министарство правде БиХ, уписана су 1.143 субјекта.

- У оквиру Исламске заједнице уписана су 122 субјекта, док је за Српску православну цркву у регистру евидентирано 557 субјекта. Када је ријеч о Католичкој цркви у БиХ је регистровано 405 субјекта, док у оквиру Јеврејске заједнице има осам субјеката. Број субјеката је у сталном порасту - истакли су у Министарству правде БиХ.

Српски сектолози истичу да сатанизма има и широм БиХ те да се ти манипулативни појединци могу препознати по својој причи и демагогији, тачније лажним пророчанствима која се никада нису обистинила. Према незваничним подацима, на просторима бивше Југославије дјелује више од 600 секти.

Сектолог Димитрије Пастуовић каже да секте дијеле на неколико групација: псеудохришћанске - настале од матице хришћанства, псеудоисламске - такође име каже настале одвајањем од ислама, псеудохиндуистичке - настале од будизма, шинтоизма, хиндуизма, синкретистичке - које су помијешане, као што је и Нењ Аге, која је мајка свих секти и имамо отворено деструктивно сатанистичке секте.

У БиХ, исто као у Србији, их има, јер, тврди он, секте и манипулативни појединци не познају границе и националност, наступају под маском филозофа или писаца, углавном причају о љубави, а оно што раде далеко је до љубави, Бога и било чега доброг и позитивног.

Секте су, сматрају сектолози, уходане и, иако на прву изгледају разједињено, и те како дјелују заједно. У те сврхе имају групе које циљају жене старије од 50 година, групе које циљају тинејџере, затим средовјечне људе и слично. Другим ријечима не постоји једна циљна група или најрањивије категорије, жртва може бити свако.

Постоји сатанина црква Калифорније, она је најпознатија по убиству глумице Шерон Тејт, која је била жена Романа Поланског, који је такође члан те исте цркве. Све је то било под веома неразјашњеним околностима. Убијена је у петом-шестом мјесецу трудноће. Из те сатанине цркве се одвајају два крака, једна је Темпле оф Сет, а друга је Темпле оф Хорус, која је пандан Луциферу, сатани, шејтану…

Сектолози упозоравају на то да ће чланови секти помијешати магију, окултизам и спиритизам, који не иду уз наше религије. Према њиховим ријечима, све почиње безазлено, као што је читање наталне карте, хороскопа, неких предвиђања које се сматрају наивним и неком нормалном појавом. Креће се од те безазлене ствари и завршава жртвом, а за њих раде “тимови психолога, психијатара, ИТ стручњаци и други”.

Познати секташи

Разним сектама приступио је и велики број холивудских звијезда. Међу најпознатијим секташима су глумац Том Круз и његова бивша супруга, такође глумица Кејт Холмс, али и Винона Рајдер, Глен Клоуз, Мишел Фајфер и многи други. Једна од најјачих секти у Америци је сигурно сајентолошка, чији су чланови бројни познати глумци, пјевачи и политичари и која има јак утицај на простору те државе. У САД призната као религија сајентологија је један од покрета који константно изазивају контроверзе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана