САД: Богатство милијардера порасло за 10 одсто у вријеме короне

ГС
САД: Богатство милијардера порасло за 10 одсто у вријеме короне

ВАШИНГТОН - Богатство америчких милијардера, међу којима су оснивач Амазона Џеф Безос и директор Тесле Илон Маск, повећало се током пандемије корона вируса за скоро 10 одсто, наводи се у извештају Института за политичке студије (ИПС) у Вашингтону.

У периоду између 1. јануара и 10. априла, богатство 34 најбогатије особе у САД порасло је за десетине милиона долара, наводи се у извештају.

Процјена богатства најбогатијих Американаца спроведена је у када се у тој земљи више од 26 милиона људи пријавило за надокнаду за незапослене.

Док се економија у глобалу суочава са рецесијом, технологија и платформе као што је Zoom доживjеле су процват због коришћења видео разговора и рада на даљину у време самоизолације, што је донijело зараду власницима тих компанија, наводи Ројтерс.

Према ИПС-у, богатство осам од тих милијардера, међу којима су Безос, Маск и оснивач платворме за видео конференције Зоом Ерик Јуан, порасло је за милијарду долара.

Маск има 18,5 удела у акцијама Тесле, које су порасле за 73 одсто од почетка године када су трговци сматрали да ће утицај вируса корона бити краткотрајан.

Безос има око 15,1 одсто акција Амазона, чије су платформе за наручивање робе забиљежиле пораст од 31 одсто, јер су људи у кућама.

“Ово је прича о две пандемије, са веома неједнаком жртвом”, каже Чак Колинс, коаутор извештаја.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана