Психолог Снежана Јонџа: Маштање нам помаже да истражимо наша унутрашња искуства

Снежана Јонџа
Психолог Снежана Јонџа: Маштање нам помаже да истражимо наша унутрашња искуства

Маштање, они тренуци када одлутамо у себе и одемо на разна места која креирамо у нашем уму. Ми, сами са собом негде, где год. Кад више нисмо присутни у тренутку, него наш ум лута и повлачи се из реалности где креира своју причу, своју реалност.


Сваког дана од 30 до 47 одсто будног времена проводимо у маштању, кажу истраживања. То је доста времена, те је зато маштање и садржај маштања важна тема за све нас. Кад маштамо, враћамо се неким ситуацијама из прошлости, поново их реконструишући, замишљамо ток разних разговора које јесмо и које нисмо водили, замишљамо ситуације које се нису догодиле као и оне које треба да се догоде, измишљамо своје приче и тада машти нема краја, а ограничење постављамо само ми.

За маштање се везују различите асоцијације, од оних да је маштање веома важно за ментално здравље сваког човека, до тога да неко треба да “скине главу из облака”, да је маштање губљење времена и да може  бити веома опасно ако се разне идеје “развију” у нечијој глави.

Шта је од тога тачно?

Маштање има два пута и зависно од тога којим путем пођете, имаћете позитивне или негативне последице маштања.

1. Позитивно-конструктивно маштање обично је оптимистично и укључује маштовите мисли.

2. Негативно маштање, које укључује визије неуспеха и казне.

 

Позитивно маштање подразумева опуштеност и усмереност на репродуковање већ доживљених ситуација и на стварање нових. Управо то стварање нових је процес стваралаштва и креативности. Да би човек могао да створи нешто ново, он кроз маштање спаја већ виђене сцене, слике, звукове у нове композиције. Маштање, у ствари, даје уму слободу. Маштањем човек добија нове идеје које онда може и да реализује у стварности. Ово је веома забавно и генерално људи у овој врсти маштања уживају. Ово је и веома значајан ресурс у свакодневном животу када је реалност досадна, тешка и непријатна, јер људи могу да побегну у маштање, одморе се и “напуне батерије”. Верзију која подразумева досаду можемо често видети у школским клупама, када су само тела ђака присутна у учионици, а њихов ум машта о различитим садржајима.

Будући да маштање покреће менталне слике у нашој свести на које ми реагујемо емотивно, маштање је и пут до самог себе. Замишљајући различите ситуације и емотивно реагујући на њих, ми увиђамо шта је то што нам прија, а шта не, шта би нас могло усрећити и испунити. Поред тога, маштањем можемо да креирамо различите ситуације које би могле да се догоде, последице које могу да имају за нас, како ми можемо да реагујемо на њих. Тако да кроз маштање можемо да учимо, решимо неке проблеме које имамо креирајући различите верзије и испробавајући исходе. Маштање је алат који нам помаже да истражимо наша унутрашња искуства и проба за прави живот.

Проблем може настати када човек пречесто “бежи” у маштање и када не користи маштање у сврхе које сам већ навела, већ када бежи од стварности, негирајући проблеме које има. То може довести до зависности од маштања и тада то није добро. Замишљајући себе у најбољем светлу, свој живот у сјају, а са друге стране имати живот са пуно нерешених проблема, то ствара још већи јаз особи између себе и реалности и удаљава је од суочавања и решавања стварних проблема.

Поред тога, проблем може настати када се крене овим другим путем, негативног маштања. Када се маштање користи да би се укруг вртела ситуација неуспеха којим човек себе малтретира или када унапред замишља негативне исходе којима подрива своје самопоуздање и блокира себе да у реалности уради неке ствари које би желео. Маштање се може користити за замишљање различитих ситуација које би се могле десити у будућности, а које су негативне, те тим ситуацијама човек себе страши и забрињава. Овај пут може водити и до хроничних брига, анксиозности, а некада и депресије.

Важно је да знате да имате моћ да утичете на то о чему ћете маштати и којим ћете путем ићи. Да ли ћете користити маштање за стварање и уживање или за малтретирање себе. Ако сте кренули другим путем и не умете сами да са тог пута сиђете, потражите стручну помоћ.

Маштање може бити сјајан алат долажења до нових идеја и стварања нових ствари, што је основа за развој, како појединца, тако и човечанства. Зато се надам да маштате и да идете ових првим, позитивним стваралачким путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана