Проф. др Александар Јаковљевић, специјалиста ортопедске хирургије: Медаље пацијената најбоља награда

Душан Репија
Проф. др Александар Јаковљевић, специјалиста ортопедске хирургије: Медаље пацијената најбоља награда

Бањалука - За сваког спортисту здравље је основни предуслов да би стигао до циља, а љествица код оних врхунских обично је постављена на највишу могућу висину, европске, свјетске и олимпијске медаље.

Тај пут сам по себи препун је тешких и бројних препрека, а ствари се додатно компликују када затаји и тај основни предуслов. Повреде су, нажалост, саставни дио свакодневице спортиста, а само ријетки имају ту привилегију да током каријере немају много проблема. Код ових других, којих је много више, основна мисија у данима послије повреде јесте како пронаћи адекватно лијечење које ће у што краћем року и без накнадних посљедица вратити ствари на почетак и учинити да се гладијатори што прије врате на борилишта.

Један од најтраженијих специјалиста ортопедске хирургије у региону је Бањалучанин проф. др Александар Јаковљевић, који се са својим малим тимом нарочито показао и доказао у области лијечења крвном плазмом. Много је оних, мање или више успјешних спортиста, али прије свега људи, који су прогледали на своје очи послије само неколико третмана код доктора Јаковљевића.

- Адекватан и комплексан приступ први је корак ка успјешном лијечењу. Сваком пацијенту приђемо као пријатељу, сваки успјех нас радује, а сваки неуспјех растужује. Лијечење спортиста је врло комплексно, јер сте изложени јавности, много очију је уперено ка вама. Очекује се добар резултат, а ако је лош, онда настаје проблем. Имамо ту срећу да су наши резултати одлични у високим процентима, већим од 80 одсто, што је помало и нереално. Суштина је у тимском раду, праћењу и тестирањима. Са сваким човјеком радимо на исти начин и трудимо се да га вратимо у нормалу колико год је то више могуће - рекао је Јаковљевић.

Све је почело 2011. године, а данас је иза Јаковљевићевог тима око 30.000 апликација. Почели су од повреда, а временом су проширили дјеловање. Били су пионири у лијечењу плазмом обогаћеном тромбоцитима, а први су на овим просторима увели и лијечење матичним ћелијама, које примјењују посљедње три године. 

- Када је у питању плазма, развили смо сопствени систем, много јефтинији, а пракса је показала, далеко ефикаснији од комерцијалних. Имамо четири, пет врста плазме које користимо у зависности од степена и врсте повреде.

Суштина је да у плазми добијемо више идентичних врста у односу на један комерцијални систем гдје добијете само један. Број тромбоцита у плазми код нас може да буде од три до десет пута виши него у комерцијалним системима, тако да су и резултати много бољи - објаснио је Јаковљевић.

Мало-помало, за његов тим, у којем посебно мјесто имају  физиотерапеут Синиша Ћебић и лаборант Предраг Радонић, прочуло се у спортским круговима како код нас, тако и у свим земљама бивше Југославије.

- Прије седам година смо се упознали са породицом Мајдов. Немања, који је шампион свијета у џуду, тада је имао проблема са леђима које нису препознале колеге, па смо му помогли савјетима. Од тада смо почели да се дружимо, прописивали смо му суплементацију, начин опоравка... Дошла је та повреда у којој му је кољено практично било потпуно нестабилно. Сви су му савјетовали операцију, али сам био убијеђен да то можемо ријешити плазмом. На срећу свих нас, био сам у праву, а он се послије сваке недаће враћао јачи. Куриозитет је да је након сваке теже повреде освајао медаље, прво су то биле јуниорске, а сада оне највредније. Пошто је сада поново повријеђен, надам се да ћете за неколико мјесеци поново писати о његовим златним походима. Нека то за почетак буде неки мастерс, а сви знамо шта је његов крајњи циљ - рекао је Јаковљевић.

Осим Мајдова, у Бањалуци су чести гости многи познати спортисти.

- Ух, тешко је да их набројим, јер бих вјероватно многе прескочио. Ипак, знам да је бивши голман репрезентације Србије Жељко Бркић имао огроман проблем са кољеном, лијечен је у Јувентусовом кампу, па у Грчкој и Њемачкој. Када је дошао, рекао сам му да морамо бити стрпљиви и упорни, али већ послије пет, шест апликација плазме функција кољена му је била на 90 одсто, што је врхунски резултат. Неколико мјесеци уочи Свјетског првенства проблем је имала и српска каратисткиња Јована Прековић, која је на том првенству освојила злато. Огњену Кузмићу смо санирали скочни зглоб прије четири, пет година, сада је поново био код нас. Најбоља џудисткиња БиХ Лариса Церић увијек истиче колико смо јој помогли, да смо практично дио њеног тима, долазило је много репрезентативаца Србије и Хрватске у рукомету, али је процентуално чини ми се највећи број џудиста - казао је Јаковљевић.

Кроз овај посао стекао је много пријатеља за цијели живот. Каже да се радује сваком успјеху својих спортиста и да су му њихове медаље једнако важне као да их је он освојио.

- Најљепши поклон су ми њихови осмијеси, медаље и порука захвалности. Вјерујте да за то живимо и радимо. Још уколико добијемо дрес или неки сувенир да краси нашу клинику, нико срећнији од нас - закључио је Јаковљевић.

А дресова и сувенира је много. С обзиром на то да ова уиграна екипа тежи константном усавршавању, не бјежећи од иновација на свјетском тржишту када је у питању њихова грана дјеловања, сигурно ће их још пуно завршити на зидовима бањалучког “Спорт студија”.

Друго лице спорта

Не рачунајући повреде, спорт је врло сурова професија, а коначни производ који допре до обичног читаоца или гледаоца љепша је страна медаље. Дани славља и среће трају врло кратко и ријетки су у односу на одрицања и сав труд који је уложен за резултат.

- Волио бих да људи виде један дан Немање Мајдова. Устане у седам, па оде у теретану, одспава, руча, па на трчање, па опет одмор и онда у осам на татами. И тако из дана у дан, из године у годину. Једном приликом ми је рекао да је за Нову годину до прије двије године редовно био будан само до поноћи, а већ првог дана јануара одрадио два или три тренинга. Тако живе шампиони - нагласио је Јаковљевић.

Криви и спортисти

Тестирање, едукација, исхрана, суплементација, кондициони тренинг, адекватна контрола тренинга и опоравак. То је процес који је потребно познавати до танчина како би превенција од повреда била на највишем нивоу. Међутим, само ријетки спортисти код нас придају велики значај овим компонентама.

- Новак Ђоковић је наш бренд, а већину ствари које он има имамо и ми. Пресо терапију, хипербаричну комору, крио терапију (хладна купка)... Нема потребе питати да ли је то потребно јер ако ради Ђоковић, сигурно јесте. Али вјерујте, мали је број оних који то код нас користе. Част изузецима, попут Вука Радивојевића, Саве Лешића, момака који су прошли и видјели, а и данас то користе - рекао је Јаковљевић.

Гдје смо у односу на свијет

С обзиром на то да резултати наших спортиста, част изузецима, не могу да се ставе у исту раван са европским и свјетским, питали смо нашег саговорника колико је за то криво недовољно праћење трендова у припреми тренинга, самом раду, опоравку...

- Суштина савременог спорта је контрола тренинга и праћења. Не постоје двојица спортиста који се једнако троше. Мени је невјероватно да наши клубови немају најобичнији пулсметар којим можемо да направимо чудо контролом тренажног процеса. Моја жеља је да направимо искорак у том сегменту, јер без тога нема квалитетног спорта. Наша дјеца су супер до 16, 17. године, а онда се изгубе. То је добрим дијелом због тога што нису праћена од тренутка када је то потребно. Моја жеља је да то подигнемо на задовољавајући ниво, не кошта то много новца - рекао је Јаковљевић.

Лијечење матичним ћелијама

У  болници “С.тетик” од прије три године почели су са лијечењем матичним ћелијама.

- То је врх регенеративне медицине. Доктор Дарко Јовић одстрани масно ткиво, а након тога ми имамо посебан систем обраде и апликације у болесни, односно повријеђени дио тијела. На тај начин лијечили смо Немању Мајдова и младу српску теквондоисткињу Серђу Стевић. Оно што је интересантно, објективном дијагностичком претрагом смо доказали да те матичне ћелије дјелују. Стевићева је прије доласка урадила магнетну резонанцу гдје се видјело да је готово потпуна руптура. Родитељи су чули за нас, довели дјевојку, па након три мјесеца поново урадили магнет. Резултати су били фантастични јер је утврђено да не постоји ниједна промјена која није санирана, а лигамент је 90 одсто био функционалан. Кажу да је та дјевојчица боља од Милице Мандић и надам се да ћемо још много чути за њу - рекао је Јаковљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана