Природњачки музеј у Свилајнцу рај за најмлађе: Виртуелна соба и диносауруси у природној величини

ГС
Природњачки музеј у Свилајнцу рај за најмлађе: Виртуелна соба и диносауруси у природној величини

Природњачки центар Србије у Свилајнцу, након вишемјесечне паузе, поново је отворио врата за посјетиоце.

Посјетиоце очекује девет сталних поставки, дино-парк са репликама диносауруса у природној величини, „кутак“ за најмлађе, ресторан, играоница, аутентични амбијент и много знања, а од средине априла нова спектакуларна, мултимедијална изложба, до сада невиђена на нашим просторима, преноси Б92.

„У питању је нова изложбена поставка Времеплов. Пратимо светске трендове у музејском излагању, тако да ће ова изложба бити једна од најмодернијих изложби у Србији, али и шире. Уводи се најмодернија технологија за приказ свих научних чињеница и експоната и та изложба се састоји из три сегмента. У првом сегменту ћемо објаснити област астрономије, тако да ће посетиоци помоћу тих нових технологија моћи заправо да буду у једном свемирском броду и то ћемо дочарати аудиовизуелним ефектима“, рекао је за Рину Стефан Радевић, кустос Природњачког центра у Свилајнцу.

Он додаје да је једна од соба имерсивна, тачније виртуелна и у њој се помоћу пројекторае пролази кроз цијелу геолошку прошлост наше планете.

„Замислите собу у којој су на свим зидовима пројекције, тако да се ви заправо налазите у том периоду о коме тај филм говори. То је нови и најмодернији начин приказа, будући да смо једини у свету који приказују природне науке на тај начин. И последњи сегмент јесте еволуција човека, где ћемо имати прилику да се упознамо са холограмом хомоеректуса, праисторијског човека, тако да сви посетиоци када пролазе, унутар једне пећине, имаће прилику да се сусретну и са њим“, истиче Радевић.

Наглашава да је један од циљева рада Природњачког центра популаризација науке, чему ће доприњети нова поставка, модерним технологијама и интерактивним приказима науке.

„Оно што је нама као природњачком центру јако битно јесте да популаризујемо науку. Ми морамо да уводимо најновије технологије, како би се и одраслима, али и нашим најмлађим посетиоцима допале и приближиле те научне чињенице. Тако ће, када уђу у имерсивну собу, на поду бити пројекција локвања или лотос и како ходате том собом, ти локвањи се померају и то је ефекат који ће бити занимљив нашој најмлађој популацији. Поред тога, на зидовима ће моћи да се виде диносауруси како прелазе са једног на други зид, биће употпуњено звучним ефектима. Мислим да ће овај вид представљања научних чињеница довести до још већег броја посетилаца, као и да развијамо свест о науци, екологији и свему чиме се природњачки центар заправо бави“, казао је Радевић.

Нова поставка биће доступна оку посетилаца Придродњачког центра од априла мјесеца, о чему ће сви љубитељи природе и диносауруса, али и сви они који желе да први пут дођу у Свилајнац, бити благовремено обавештени на налозима

центра на друштвени мрежама.

Природњачки центар представља јединствену цјелину. Овдје можете научити нешто ново, можете се забавити, можете се одморити у нашем парку.

„Неретко волимо да кажемо да кроз игру и забаву учимо неке озбиљне ствари”, закључио је Радевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана