Прича о “поносним картицама” заживјела захваљујући визионарима: Карта за будућност

Милијана Латиновић
Прича о “поносним картицама” заживјела захваљујући визионарима: Карта за будућност

БАЊАЛУКА - Породица је темељ, стуб и кров сваког друштва, а да би пружила подршку свима у Републици Српској који су се одлучили да имају више кћери и синова, као и онима који имају дилему у вези са тим, бањалучка Фондација “За живот” покренула је пројекат “Поносне картице 2020 - цијена минус за три плус”. охрабривши тако на стотине родитеља, првенствено мајки, на којима је највећи терет подизања здравог потомства.

Прича која је почела симболично 1. јуна на Међународни дан дјетета, одјекнула је снажно и живи захваљујући визији оних који имају исти циљ “Да нас буде више” и да на лицима најмлађих блистају само осмијеси, а најбоља потврда да су на правом путу су стотине “поносних картица” које су одобрене и које ће већ од идуће седмице почети да дијеле поносним мајкама и на тај начин им дати вјетар у леђа у најљепшој борби, оној да своје малишане изведу на прави пут.

Након великог успјеха који је остварен у Србији, захваљујући “Покрету за децу 3+” из Чачка, пројекат из дана у дан добија све већи значај и у Српској.

“Поносна картица” намијењена је породицама са троје и више дјеце од којих је најмање једно малољетно, гласи углавном на мајку, а циљ је да се њоме остварују попусти на услуге и производе. Висина попуста је предмет уговора привредног субјекта и Фондације “За живот”.

Слоганом “Има да нас има” причу о свима њима који заслужују да се назову поноснима за “Глас Српске” започиње носилац пројекта Драган Дакић, додавши да је један од циљева да се кроз ову идеју каже велико хвала свим поносним мајкама пред којима је много труда, залагања и одрицања.

- Већ сада можемо рећи да смо успјели јер смо кроз досадашње активности затворили један позитиван круг, објединивши неколико циљева. Први међу њима је што више осмијеха на дјечјим лицима кроз изједначавање могућности породица са троје и више дјеце са економским могућностима других породица - нагласио је Дакић, који је поносни отац четворо малишана.

Пројекат је почео у Бањалуци, највећем граду Српске, који броји највише вишечланих породица, а веома брзо на листу поносних уписали су се и Лакташи и Теслић, склопивши споразум са носиоцем пројекта. Тиме је ова прича добила вјетар у леђа у тим локалним заједницама, а у току су преговори са још десетак градова и општина. Уз подршку локалних заједница ова прича има веће шансе, а породице у својим општинама и градовима могу да остварују попусте код привредних субјеката.

- Тешко је сабрати све привреднике који су се укључили у ову причу. Много их је из свих сфера пословања. Конкретно у Бањалуци резултат свега је то што смо попустима покрили комплетну потрошачку корпу, од основних животних намирница, до одјеће, обуће и различитих услуга, а план нам је да у скоријој будућности попустима буду обухваћене и комуналије. Према нашим процјенама, поносна породица ће мјесечно успјети да оствари уштеде од око 200 марака - истакао је Дакић.

А да није све у новцу и да економска подршка колико год била неопходна није једино што треба породицама чије се богатство мјери бројем чељади у њиховим домаћинствима, потврђује ова прича, која има за циљ и стварање повољнијег социјалног амбијента за вишечлане породице кроз благонаклоност друштва према родитељству и одгајању троје и више дјеце.

- Овај пројекат је дио пронаталитетне политике, јер породица која има двоје дјеце много лакше ће се одлучити на треће ако зна да има подршку. Породице са троје дјеце су агрегат будућности овог друштва. Наиме, овдје није ријеч о милостињи, већ о доброј вољи привредних субјеката да се одрекну дијела марже у корист подршке вишечланим породицама. Привредници уз мању маржу повећавају промет робе и услуга и тако остварују већи обрт и већу добит, тако да је у том смислу поклопљен интерес и једних и других и сви су срећни и задовољни - појаснио је Дакић.

А да би постали власници “поносних картица” једини услов за родитеље је да се старају о троје или више дјеце од којих је бар једно малољетно. Иако је првобитна идеја да носиоци картица буду мајке, живот је много компликованији и нажалост много је и самохраних очева, а носилац картице може бити и било који други законски старатељ. О племенитости идеје говори чињеница да родитељи неће одмах остати без картице уколико им дијете постане пунољетно, већ ће моћи да је користе до краја године, а право на картицу неће бити одузето ни у случају пунољетства дјетета са инвалидитетом.

Прича о “поносним картицама” у Српској за веома кратко вријеме потврдила је ону народну “Колико дајеш, толико и добијаш”. Наиме, међу поносним породицама има оних које имају своје бизнисе и оне желе да се укључе у пројекат и пруже подршку па тако веома често осим што нуде попусте за породице са троје и више дјеце, дају попусте и осталим привредницима који учествују у пројекту.

- У сарадњи са Јавном установом Центар за образовање и едукацију одраслих желимо да незапослене родитеље запослимо, а оне који су запослени, али имају недовољна примања, прекфалификујемо за боље плаћене послове - испричао је Дакић.

Осим тога, додао је, план је да пронађу партнере у банкарском сектору који ће повољним кредитом подржати оне који се школују и олакшати им тај пут до радног мјеста.

- Желимо и да родитељима који имају неко специфично занимање пружити шансу да своје знање пренесу на друге родитеље, да буду плаћени за часове које држе и тако зараде - нагласио је Дакић.

Све информације у вези са “поносним картицама” доступне су преко вибер заједнице, која је за непуна два мјесеца окупила више од 2.800 чланова, а у припреми је и андроид апликација. Дакић истиче да нема ријечи којима би могао да опише колико су породице са троје и више дјеце захвалне, јер су препознате у својој истрајности за здраво и срећно потомство, а њихове ријечи подршке извор су енергије за све оне који своје вријеме поклањају у борби за дјецу широм Републике.

Пронаталитетна политика

Пројекат “Поносне картице” усклађен је са пронаталитетном политиком коју спроводи Влада РС и у складу је са Планом демографске обнове Српске.

У складу са тим актом кроз пројекат се настоје охрабрити породице да рађају више дјеце, да буду укинуте све евентуалне економске и неекономске препреке за то.

Финансирање

Имајући у виду чињеницу да Фондација “За живот” дјелује волонтерски, једина обавеза у уговору са локалним заједницама јесте да оне преузму трошкове штампања “поносних картица”

- Картице се штампају дијелом у Србији, дијелом код нас. Трошак штампања једне картице је око 1,5 евра - рекао је Драган Дакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана