Priča o “ponosnim karticama” zaživjela zahvaljujući vizionarima: Karta za budućnost

Milijana Latinović
Priča o “ponosnim karticama” zaživjela zahvaljujući vizionarima: Karta za budućnost

BANjALUKA - Porodica je temelj, stub i krov svakog društva, a da bi pružila podršku svima u Republici Srpskoj koji su se odlučili da imaju više kćeri i sinova, kao i onima koji imaju dilemu u vezi sa tim, banjalučka Fondacija “Za život” pokrenula je projekat “Ponosne kartice 2020 - cijena minus za tri plus”. ohrabrivši tako na stotine roditelja, prvenstveno majki, na kojima je najveći teret podizanja zdravog potomstva.

Priča koja je počela simbolično 1. juna na Međunarodni dan djeteta, odjeknula je snažno i živi zahvaljujući viziji onih koji imaju isti cilj “Da nas bude više” i da na licima najmlađih blistaju samo osmijesi, a najbolja potvrda da su na pravom putu su stotine “ponosnih kartica” koje su odobrene i koje će već od iduće sedmice početi da dijele ponosnim majkama i na taj način im dati vjetar u leđa u najljepšoj borbi, onoj da svoje mališane izvedu na pravi put.

Nakon velikog uspjeha koji je ostvaren u Srbiji, zahvaljujući “Pokretu za decu 3+” iz Čačka, projekat iz dana u dan dobija sve veći značaj i u Srpskoj.

“Ponosna kartica” namijenjena je porodicama sa troje i više djece od kojih je najmanje jedno maloljetno, glasi uglavnom na majku, a cilj je da se njome ostvaruju popusti na usluge i proizvode. Visina popusta je predmet ugovora privrednog subjekta i Fondacije “Za život”.

Sloganom “Ima da nas ima” priču o svima njima koji zaslužuju da se nazovu ponosnima za “Glas Srpske” započinje nosilac projekta Dragan Dakić, dodavši da je jedan od ciljeva da se kroz ovu ideju kaže veliko hvala svim ponosnim majkama pred kojima je mnogo truda, zalaganja i odricanja.

- Već sada možemo reći da smo uspjeli jer smo kroz dosadašnje aktivnosti zatvorili jedan pozitivan krug, objedinivši nekoliko ciljeva. Prvi među njima je što više osmijeha na dječjim licima kroz izjednačavanje mogućnosti porodica sa troje i više djece sa ekonomskim mogućnostima drugih porodica - naglasio je Dakić, koji je ponosni otac četvoro mališana.

Projekat je počeo u Banjaluci, najvećem gradu Srpske, koji broji najviše višečlanih porodica, a veoma brzo na listu ponosnih upisali su se i Laktaši i Teslić, sklopivši sporazum sa nosiocem projekta. Time je ova priča dobila vjetar u leđa u tim lokalnim zajednicama, a u toku su pregovori sa još desetak gradova i opština. Uz podršku lokalnih zajednica ova priča ima veće šanse, a porodice u svojim opštinama i gradovima mogu da ostvaruju popuste kod privrednih subjekata.

- Teško je sabrati sve privrednike koji su se uključili u ovu priču. Mnogo ih je iz svih sfera poslovanja. Konkretno u Banjaluci rezultat svega je to što smo popustima pokrili kompletnu potrošačku korpu, od osnovnih životnih namirnica, do odjeće, obuće i različitih usluga, a plan nam je da u skorijoj budućnosti popustima budu obuhvaćene i komunalije. Prema našim procjenama, ponosna porodica će mjesečno uspjeti da ostvari uštede od oko 200 maraka - istakao je Dakić.

A da nije sve u novcu i da ekonomska podrška koliko god bila neophodna nije jedino što treba porodicama čije se bogatstvo mjeri brojem čeljadi u njihovim domaćinstvima, potvrđuje ova priča, koja ima za cilj i stvaranje povoljnijeg socijalnog ambijenta za višečlane porodice kroz blagonaklonost društva prema roditeljstvu i odgajanju troje i više djece.

- Ovaj projekat je dio pronatalitetne politike, jer porodica koja ima dvoje djece mnogo lakše će se odlučiti na treće ako zna da ima podršku. Porodice sa troje djece su agregat budućnosti ovog društva. Naime, ovdje nije riječ o milostinji, već o dobroj volji privrednih subjekata da se odreknu dijela marže u korist podrške višečlanim porodicama. Privrednici uz manju maržu povećavaju promet robe i usluga i tako ostvaruju veći obrt i veću dobit, tako da je u tom smislu poklopljen interes i jednih i drugih i svi su srećni i zadovoljni - pojasnio je Dakić.

A da bi postali vlasnici “ponosnih kartica” jedini uslov za roditelje je da se staraju o troje ili više djece od kojih je bar jedno maloljetno. Iako je prvobitna ideja da nosioci kartica budu majke, život je mnogo komplikovaniji i nažalost mnogo je i samohranih očeva, a nosilac kartice može biti i bilo koji drugi zakonski staratelj. O plemenitosti ideje govori činjenica da roditelji neće odmah ostati bez kartice ukoliko im dijete postane punoljetno, već će moći da je koriste do kraja godine, a pravo na karticu neće biti oduzeto ni u slučaju punoljetstva djeteta sa invaliditetom.

Priča o “ponosnim karticama” u Srpskoj za veoma kratko vrijeme potvrdila je onu narodnu “Koliko daješ, toliko i dobijaš”. Naime, među ponosnim porodicama ima onih koje imaju svoje biznise i one žele da se uključe u projekat i pruže podršku pa tako veoma često osim što nude popuste za porodice sa troje i više djece, daju popuste i ostalim privrednicima koji učestvuju u projektu.

- U saradnji sa Javnom ustanovom Centar za obrazovanje i edukaciju odraslih želimo da nezaposlene roditelje zaposlimo, a one koji su zaposleni, ali imaju nedovoljna primanja, prekfalifikujemo za bolje plaćene poslove - ispričao je Dakić.

Osim toga, dodao je, plan je da pronađu partnere u bankarskom sektoru koji će povoljnim kreditom podržati one koji se školuju i olakšati im taj put do radnog mjesta.

- Želimo i da roditeljima koji imaju neko specifično zanimanje pružiti šansu da svoje znanje prenesu na druge roditelje, da budu plaćeni za časove koje drže i tako zarade - naglasio je Dakić.

Sve informacije u vezi sa “ponosnim karticama” dostupne su preko viber zajednice, koja je za nepuna dva mjeseca okupila više od 2.800 članova, a u pripremi je i android aplikacija. Dakić ističe da nema riječi kojima bi mogao da opiše koliko su porodice sa troje i više djece zahvalne, jer su prepoznate u svojoj istrajnosti za zdravo i srećno potomstvo, a njihove riječi podrške izvor su energije za sve one koji svoje vrijeme poklanjaju u borbi za djecu širom Republike.

Pronatalitetna politika

Projekat “Ponosne kartice” usklađen je sa pronatalitetnom politikom koju sprovodi Vlada RS i u skladu je sa Planom demografske obnove Srpske.

U skladu sa tim aktom kroz projekat se nastoje ohrabriti porodice da rađaju više djece, da budu ukinute sve eventualne ekonomske i neekonomske prepreke za to.

Finansiranje

Imajući u vidu činjenicu da Fondacija “Za život” djeluje volonterski, jedina obaveza u ugovoru sa lokalnim zajednicama jeste da one preuzmu troškove štampanja “ponosnih kartica”

- Kartice se štampaju dijelom u Srbiji, dijelom kod nas. Trošak štampanja jedne kartice je oko 1,5 evra - rekao je Dragan Dakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana